Krönika

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

27 oktober 2016 | 21:00

Hur kan jag som gillar Bergmanfilm också fastna för "Jockiboi och Jonna"?

Den nya TV3-serien följer Jocke och Jonna Lundells liv som Sveriges största svensktalande YouTubers.
Att skriva den här artikeln känns lite grann som att gå till ett AA-möte. Jag har i och för sig aldrig varit på ett, men att öppet erkänna något som i filmkretsar ofta ses ner på tar naturligtvis emot. Men här kommer erkännandet: jag gillar att följa Jockiboi och Jonna Lundells liv.

Faktum är att jag är lika förvånad som ni. Hur kan jag som gillar finkultur såsom gamla svartvita Bergman-dramer eller att gå på Göteborgsoperan, jag som lite förnöjt gillar att ge mitt sällskap en föreläsning eller djupgående analys av filmen vi ska se, jag som med tränade falkögon pekar ut vilken upplösning filmen är i för att jag kan - hur kan jag som 25-årigt filmpretto helt enkelt, fängslas av en YouTube-kanal som följer varenda dag i "Kungarna av Tylösand"-Jockibois liv ihop med Jonna?

Precis som skräckpropagandan säger så började missbruket med en cigg - eller i mitt fall med några avsnitt i researchsyfte inför en artikel jag skrev åt MovieZine i juni, då TV3 släppte en serie om parets bröllopsplanering. Då kunde jag inte förstå hur Jocke och Jonnas kanaler kunde ha så många följare. Vloggar, pranks, storytimes, challenges - är det sånt här ungdomarna tittar på idag?, undrade jag med pretentiöst förakt medan jag kände de gråa hårstråna gro.

Jag upplevde det eviga tuggandet och bristen på uppstyrdhet som otroligt störande eftersom allt jag jämförde med var vanlig tv-underhållning. Kanske var det just den där gör-det-själv-charmen som bet mig och fick mig att vilja plöja igenom över 200 videos om alltifrån när Jonna skjuter Jocke i pungen med ett paintballgevär till övningskörning och lära-känna-tid. Kanske är det just det varierade innehållet som håller intresset uppe.

Kanske är det något med underdogstoryn om Jockes liv där han gick ifrån att vara en självmordsbenägen, hemlös knarkare utan varken familj eller rikedom men med en blogg där han kletar in sig i bajs, till en helylle nykterist och entreprenör i ett lyckligt äktenskap där paret tillsammans driver Sveriges största svensktalande YouTube-kanal med en månadsinkomst på 400 000 kronor? Att han har gått från att vara någon som föräldrarna försöker skydda sina barn ifrån till att ta emot Barnens Pris på årets Barncancergala?

Det kanske inte är så konstigt ändå att ett filmpretto som jag kan lockas av Jocke och Jonnas liv? Det är ju rena rama "Slumdog Millionaire"-resan! Fast mer relaterbar eftersom den tar plats i lilla Norrköping. Och om jag någonsin klagade på att YouTube-formatet inte höll samma mått som konventionell tv-produktion, kan jag ju naturligtvis inte klaga när TV3 återigen följer Herr och Fru Lundell, den här gången bakom kulisserna på hur det är att vara en framgångsrik YouTuber.

Det första avsnittet släpptes i veckan på Viafree och visar upp den mindre glamorösa sidan av jobbet och privatlivet. Efter att sommarens TV3-serie "Jockiboi och Jonna i nöd och lust" slog tittarrekord och kraschade servern storsatsas det med längre avsnitt, snabbare publicering och med Jocke som exekutiv producent för att fansen ska få vad de vill ha.

Vi har alla våra guilty-pleasures, men det är egentligen synd att det finns en sådan ful-stämpel på en ärlig, personlig serie av två eldsjälar som förespråkar att ge alla en andra chans och att våga visa sig som man är, helt ocensurerat. Så här är jag, pretto-nörd och Jockiboi-fan i ett och samma paket. Jag får väl titta på "Citizen Kane" extended cut i väntan på nästa avsnitt av "Jockiboi och Jonna" på TV3.

Vilken är din guilty-pleasure? Har du en åsikt om Jockiboi och Jonna?
| 27 oktober 2016 21:00 |