Film

Skribent

MovieZine

11 december 2022 | 09:00

Hur är det att dela namn med James Bond?

I dokumentärfilmen "The Other Fellow" möter vi flera personer som delar namn med den välkände dubbelnollan... bland annat en svensk.
"Mitt namn är Bond... James Bond" lyder den berömda repliken som yttrats av agent 007 i flera filmer.
 
Hur är det då att dela namn med en filmikon när man själv är långt ifrån en stilig och världsvan actionhjälte? En ny dokumentärfilm med passande titeln "The Other Fellow" (lånat från en klassisk replik i filmen "I hennes majestäts hemliga tjänst") presenterar flera män som delar namn med James Bond, och undersöker hur detta har påverkat deras liv.
 
 
Här får vi höra historien om ornitologen som Bonds skapare Ian Fleming tog namnet ifrån, men möter även engelska militärer, en queer teaterregissör i New York, en politiker i Guyana och en afroamerikansk man som sitter i fängelse.
 
Alla får de tillfälle att ge sin syn på hur det är att heta James Bond. Berättelser om oönskade smeknamn får sällskap av dråpliga situationer. Möt några av männen i trailern nedan:
 
 

Sveriges svar på James Bond medverkar också

 
I Matthew Bauers dokumentär medverkar också svensken Gunnar James Bond Schäfer. På ett väl valt datum år 2007 bytte han namn för att ännu mer efterlikna sin idol. Denne Gunnar James Bond Schäfer driver ett av världens största muséer tillägnat Agent 007 i småländska orten Nybro.
 
- En del Bondfans tycker inte om honom, de anser att han "går för långt". Och i Sverige säger väl kulturen att man inte ska sticka ut eller vara märkvärdig, berättar regissören Matthew Bauerför MovieZine.
 
- Men det var ett fan som hörde av sig, glad för att jag inte hade med "Sveriges James Bond" i filmen! Då blev jag såklart nyfiken och fick googla fram James. "Wow, honom måste vi ha med!"
 
"The Other Fellow" får svensk biopremiär den 3 februari 2023.
| 11 december 2022 09:00 |