Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 september 2022 | 11:45

Så det är därför Emily Carey ser så bekant ut...

Minns ni när "House of the Dragon"-stjärnan spelade en ung Alicia Vikander?
Ligger du sömnlös om nätterna och funderar på var du kan ha sett "House of the Dragon"-aktuella Emily Carey förr?
 
Kanske inte, men den unga skådespelerskan bakom Alicent Hightower har redan ett par stora filmer bakom sig, så chansen är stor att du stött på henne förr. 19-åriga brittiska Carey har fått spela en tolvårig version av hjältinnan i "Wonder Woman" (2017) och en fjortonårig Alicia Vikander i "Tomb Raider" (2018).
 
En ung Lara Croft i "Tomb Raider".
 
- Tydligen så har jag tur att jag liknar en massa folk! Unga versioner har blivit min nisch. En dag får jag kanske en yngre version av mig själv, vem vet, skrattar hon när MovieZine träffar henne i Amsterdam.
 
- Jag har spelat någons unga version sju gånger nu. De stora är såklart "Wonder Woman" och "Tomb Raider". I den sistnämnda fick jag hoppa in i sista sekunden. Någon annan hade ursprungligen fått rollen. Jag var bara med på reshoots, och hade inte så mycket tid för att förbereda mig mer än att träna bågskytte.
 
- I "Wonder Woman" blev dialekten den stora utmaningen. Gal Gadot har en israelisk-amerikansk dialekt. Hon spelade in alla mina repliker så att jag kunde efterlikna henne, berättar Carey.
 
Emily Carey i "Wonder Woman".
 
Bli nu inte alltför fäst vid Emily Carey i "Game of Thrones"-prequeln "House of the Dragon". Snart kommer hon ersättas av Olivia Cooke i rollen som Lady Alicent Hightower. Efter ett längre tidshopp mellan avsnitt 5 och 6 får vi ta farväl av Carey, som iallafall är glad att hon fick skapa sin egen version av karaktären.
 
- "House of the Dragon" här var annorlunda. Jag väntade mig att få spela en ung version av Olivia Cooke. Och jag såg fram emot det, eftersom folk ofta säger till mig att jag liknar henne. Det var ödet! Men det blev tydligt i början av repetitionerna att vi inte skulle få träffa våra äldre versioner. Tio år skiljer mellan våra karaktärer. Folk förändras enormt, så de är som helt olika personer. Vilket gav oss en stor kreativ frihet.
 
 
"House of the Dragon" visas nu på HBO Max.
| 6 september 2022 11:45 |