Skribent

Patrik Jonsson

27 september 2012 | 22:01

Höstsäsongens 5 hetaste dramaserier

Hej på er alla igen, efter den förra veckans hundrade artikel så har vi bestämt oss för att serieartiklarna i fortsättningen ska få en liten annan inriktning. Detta kan innebära lite allt möjligt, men oftast så kommer jag att lägga fokus på en nyhet, men även på listor och kanske lite djupare inblickar i en serie ifråga. Jag kommer dock fortfarande att dra de viktigaste nyheterna i korthet i slutet av varje artikel

Eftersom att höstsäsongen drar igång på allvar nu till veckan så tycker jag att det vore passande att just denna vecka lista de fem debuterande dramaserierna som det har snackats mest kring. Ja och vi börjar med sista platsen och letar oss sedan uppåt.

(Anledningen till varför det inte finns några svenska premiärdatum antecknade är på grund av att sådan information vid skrivandes stund saknas.)

5. Revolution

Ja att i detta sammanhang utelämna en serie som "Revolution", där en man som J.J. Abrams står som skapare och producent, antar jag väl att vore närmast ett tjänstefel? Med sig på skutan i denna smått apokalyptiska äventyrsserie så har han dessutom herrar som Jon Favreau ("The Avengers") och Eric Kripke ("Supernatural").

"Revolution" utspelar sig i ett framtidens USA där det plötsligt en dag sker en stor black-out och all världens elektricitet stängs av. Vi kastas sedan rakt in i handlingen 15 år efter denna händelse där människor fortfarande lever helt utan modern teknologi, lagar och ordning. Serien hade premiär måndagen den 17:e september på NBC, detta känns helt klart som en serie som TV4 kommer att lägga vantarna på. Jag har själv sett pilotavsnittet men gillade det dessvärre inte.

Trailer & hemsida

4. Arrow

Precis som det låter så ska alltså denna serie kretsa kring DC:s superhjälte Green Arrow, som f.ö. dök upp i serien "Smallville" på samma kanal i ett par avsnitt, men denna gång så har han alltså fått en helt egen, mörkare serie och dessutom med en helt annan skådespelare bakom huvan i form av Stephen Amell.

Upplägget för "Arrow" är att playboyen/miljadären Oliver Queen (Green Arrow) återfinns vid liv på en öde ö efter att ha varit rapporterad försvunnen i över fem år. När han väl återvänder till staden Starling City så blir han om nätterna den maskerade rättskiparen Green Arrow i hopp om att gottgöra synderna i hans tidigare liv. "Arrow" har premiär onsdagen den 10:e oktober på The CW.

Trailer

3. 666 Park Avenue

Med en ryslig och samtidigt rätt lockande titel så är väl det här en serie som kan gå åt vilket håll som helst; endera blir det en riktigt mysryslig och väl berättad sådan eller så blir den ett skrattretande och kacklande kalkonfiasko. För mig personligen så är det allra mest huvudrollsinnehavaren, den underbare Terry O`Quinn (bl.a John Locke från "Lost") som lockar, men förutom detta faktum så försöker jag faktiskt, med en stor oro, att hålla mina förväntningar låga.

Premissen för serien är enkel; på titelns adress så kan du få alla dina önskningar uppfyllda, kruxet är dock att det kommer att kosta din kära och älskade lilla själ. "666 Park Avenue" har premiär på ABC nu på söndag (den 30:e september). Värt att tillägga är väl att även svenska Helena Mattsson har en roll.

Trailer

2. Vegas

Ja eller "The Ralph Lamb-project" som den tidigare gick under, är väl en av de serier som jag personligen tror att kommer att gå bäst. Det finns så klart mycket som talar för denna, de två huvudrollsinnehavarna Dennis Quaid och Michael Chiklis så klart, men även och inte minst, manusförfattaren Nicholas Pileggi ("Goodfellas"), dessutom så står James Mangold för regin av piloten.

Dock så hade jag innerligt önskat att en sådan här serie hellre att hade hamnat på en kabelkanal istället för hos en markbunden sådan som CBS. Kanalen lade ned "CSI Miami" i våras och som substitut för den så duger "Vegas" gott och väl men förvänta er bara inte en "Goodfellas" eller "Casino"-aktig serie. Detta är en, om än en rätt så snygg och charmig, enkel procedural med ett gammalt klassiskt upplägg och med uppgift att locka en så pass bred publik som möjligt.

"Vegas" kommer, kortfattat, att utspela sig i 60-talets Las Vegas och ska kretsa kring sheriffen och den f.d. ranchägaren Ralph Lamb (Quaid) och hans motsättningar med maffiabossen Vincent Savino (Chiklis). Serien är f.ö. löst inspirerad av verkliga händelser och personer. Premiär för "Vegas" var det i tisdags (den 25:e september) på just CBS.

Trailer & hemsida

1. The Last Resort

Onekligen nummer ett på listan, inte bara hos mig, utan även hos den större delen av de amerikanska seriekritikerna som sedan tidigare har fått tagit del av pilotavsnittet.

ABC verkar ha bärgat guld här, även ifall nu ABC inte är någon kabelkanal så har de faktiskt tidigare visat att de mycket väl kan hantera en följetångsserie, sneglar på "Lost". Visst, där kan man ha delade åsikter, men för min del så var det helt klart en av favoriterna. Har man dessutom en kille som Shawn Ryan ("The Shield") bokstavligen bakom rodret så kan små mirakel ske även på en markbunden kanal!

I "The Last Resort" så har en ubåt och dess besättning de stora huvudrollerna. I en okänd framtid så har USA under en längre tid varit under attack och står på randen till kapitulation. Då skickas en order till en ubåt och dess besättning om att atombomba Pakistan varpå dess manskap sedermera vägrar. Vi kan nog vänta oss en härlig blandning av "The Hunt For Red October" och just "Lost". I huvudrollerna finns bl.a fantastiska Andre Braugher ("Homicide: Life on the Streets" & "Men of a Certain Age") Robert Patrick ("X-Files") samt Scott Speedman ("Felicity") och premiär är det redan ikväll på den berömda alfabetskanalen.

Trailer

Här är några andra debuterande dramaserier som inte kom med i listan; "Elementary", "Nashville", "The Mob Doctor", "Chicago Fire", "Made in Jersey" och "Beauty & the Beast".

Ja och innan jag slutar för denna vecka så ska vi lite kortfattat ta och ta oss en titt på vad som har skett där ute i serievärlden under den gångna veckan.

Till att börja med så gick årets upplaga av Emmygalan av stapeln i söndags och där krossade faktiskt "Homeland" i stort sett allt motstånd i dramakategorierna (mycket trevligt) och "Modern Family" gjorde, som väntat, detsamma i komedikategorierna. Andra märkbara vinnare var Jeremy Davis för hans roll i "Justified" och så sopade faktiskt både Kevin Costner och Tom Berenger hem skådespelarpriserna för deras insatser i "Hatfields & McCoys", här har ni alla vinnare (och förlorare).

Guillermo del Toros självskrivna vampyrromantrilogi "The Strain" ska bli TV-serie hos kabelkanalen FX och förhoppningsvis med den f.d. "Lost"-producenten Carlton Cuse som i spetsen och med del Toro som regissör! Ett pilotavsnitt är redan beställt. Detta handlar inte om några barbröstade, glittrande och kärlekskranka vampyrer som i "Twilight", detta blir the real deal; mörkt, blodigt och brutalt, dessutom på kabel!

Nu är det klart; bröderna Cohens film "Fargo" kommer att bli TV-serie och den kommer att gå på kabel då det är FX som har köpt rättigheterna. Joel & Ethan kommer själva att stå som producenter och serien ska, enligt egen utsago, löst baseras på filmen från 1996 som gav dem 7 Oscarsnomineringar vilket resulterade i två vinster.

NBC har ett projekt på gång som löst ska baseras på uppfinnaren Thomas Edisons liv och leverne. Serien ska rätt och slätt heta "Edison" och kommer att utspela sig på 1880-talets Manhattan. John Shiban ("Breaking Bad", "Hell on Wheels") kommer tillsammans med Daniel C. Connolly ("Longmire") att skriva det hela.

Kanalen har även planer på att göra en adaption på DC Entertainments seriebokserie "Midnight, Mass". Ewan Daugherty, en av manusförfattarna till filmen "Snow White and the Huntsman", kommer att skriva manuset till serien och John Rozum, upphovsmannen till bokserien, kommer stå som producent samt fungera som en slags rådgivare och konsulent.

Ron Moore ("Battlestar Galactica") ska göra en adaption på filmen "A Knights Tale" med Heath Ledger från 2001. ABC är kanalen och filmens regissör Brian Helgeland finns med som producent.

Diane Kruger har fått den kvinnliga huvudrollen i FX:s kommande thrillerserie "The Bridge".

Ben Stiller har sålt, inte en, utan två komediserier som är baserade på hans eget liv till ABC.

The CW håller på att utvecklar en slags sci/fi serie vid namn "Oxygen" som ska ha vissa liknelser med filmen "District 9". Detta med liknelserna tror jag vad jag vill om då det handlar om en kanal som The CW.

HBO:s "Treme" kommer att få en fjärde tillika sista säsong.

USA Network har förnyat serierna "Royal Pains", "White Collar" och "Covert Affairs".

Rundar av det hela med att berätta att BBC America:s kommande thrillerserie "Ripper Street" (som jag tror stenhårt på) först kommer att sändas exklusivt på BBC One med start redan nu i höst, något specifikt premiärdatum har ännu inte avslöjats men här kan ni läsa mer om serien samt se en kort teaser som släpptes i samband med sommarens OS.

På samma sida så kan ni även länka er fram till trailers på fler lovande serier från BBC-koncernen, bl.a "Hunted" och rysarserien "The Secret of Crickley Hall". Samtliga har premiär nu i höst, vi hörs igen nästa vecka, ja ifall vi nu inte har drunknat i alla seriepremiärer!

| 27 september 2012 22:01 |