Film

Skribent

MovieZine

3 juli 2019 | 10:30

Hör populära ljudeffekten The Wilhelm Scream i ny version

Samsung hyllar en av världens mest älskade ljudeffekter.
Vet du vad "Sagan om Ringen"-trilogin, "Indiana Jones", "Star Wars", "Kill Bill" och "Titanic" har gemensamt? Ett av filmvärldens största internskämt: The Wilhelm Scream.

Alla filmtitlar ovan (och mer än 400 filmer och serier därtill) har samma ljudeffekt i sig. Wilhelm Scream spelades in och användes för första gången i en westernfilm från 1951. Skriket har sedan 80-talet blivit något av ett internskämt för regissörer och ljudläggare världen över. Det hörs bland annat i svenska "Storm" och "Hundraåringen".

Men på grund av ljudeffektens ålder är den dåligt anpassad för moderna ljudsystem. Därför har Samsung Nordics tillsammans med ljuddesignern Calle Wachtmeister (som bland annat är med och producerar svenska rymdfilmen "Aniara") gett den älskade ljudeffekten en restaurering.

- Det är naturligt att ett ljud inspelat på 50-talet inte har samma kvalitét och djup som en modern inspelning. Skillnaden är stor. Genom att restaurera Wilhelm Scream har vi gett ljudeffekten ett fullare, livligare och renare ljud, och förhoppningsvis vill ännu fler ljudläggare, regissörer och innehållsproducenter använda det i framtiden, säger Wachtmeister i ett pressmeddelande.

Den nya versionen Wilhelm Scream Remastered finns tillgänglig för nedladdning, helt gratis - så att Hollywoods mest älskade internskämt kan få ännu större spridning.
| 3 juli 2019 10:30 |