Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 oktober 2023 | 08:30

Hollywoodstrejken fortsätter - och kan hota 2024 års storfilmer

”Klyftan är för stor” mellan skådespelarnas fackförbund och film- och streamingjättarna.
Inga framsteg vid förhandlingsbordet den här gången heller. Skådespelarnas strejk i USA har nu passerat 90 dagar, men någon ljusning verkar det inte finnas. ”Klyftan är för stor” mellan de två parterna - skådespelarnas fackförbund SAG-AFTRA vs AMPAS, som företräder stora filmstudios, tv-bolag och streamers.
 
Variety skriver att det främsta hindret är skådisarnas ödmjuka krav på att få ta det av streaming-vinsten när deras filmer och serier blir framgångsrika. AMPAS kallar förslaget för ”en ohållbar ekonomisk börda” och baxnar över kostnaden på 800 miljoner dollar.
 
SAG-AFTRA har också efterfrågat en höjning av minimilöner med 11 procent. AMPAS kan sträcka sig till 5%, samma som i avtalet med Writers Guild of America.
 
Källor som Deadline talat med kallar gårdagens förhandlingar för ”mycket skakigare än vanligt”. Nu är det troligt att båda parter återigen drar sig tillbaka och pausar dialogen.
 
 

Filmbrist kan få stora konsekvenser

 
Strejken bland Hollywoods manusförfattare tog slut för ett par veckor sedan, men skådespelarnas fajt fortsätter. Och det kan påverka 2024 års filmutbud negativt. Donna Langley, ordförande på Universal, är oroad:
 
- Det är en av anledningarna till att jag är fokuserad på att göra vad jag kan, och vad vårt företag kan, för att lösa strejken. Vi har inte kunnat färdigställa vissa filmer som ska vara klara till nästa sommar. Jag ser inte fram emot en säsong utan en viss mängd film, säger hon till The Wrap.
 
- Om jag lärde mig något under COVID var det att bristen på film verkligen påverkar biobesöken. Vi har just börjat återhämta oss från det under 2023… och om vi förlorar det, kommer det att ha långtgående konsekvenser för vår bransch.
| 12 oktober 2023 08:30 |