Film

Skribent

Annika Andersson

22 november 2023 | 12:30

Hollywoodstrejken är inte riktigt över än - skådespelarna missnöjda med AI-avtalet

Skådespelarna måste fortfarande rösta för att det nya avtalet ska gå igenom, men diskussionerna hettar till i sociala medier.
Efter det triumferande glädjebudet att skådespelarförbundet SAG-AFTRA och producentförbundet AMPTP äntligen enats om ett avtal för nästkommande tre år, måste medlemmarna fortfarande rösta “ja” för att det ska gå igenom… och diskussionerna går heta i sociala medier då många tycker att nya avtalet inte ger nog med skydd.
 
Det är framför allt avtalsdelen om AI som skapar missnöje. Hittills har filmproduktionerna kunnat scanna av skådespelare och använda deras liknelse relativt obehindrat i olika produktioner, utan extraersättning eller samtycke, vilket det nya avtalet sätter stopp för. Men många medlemmar känner fortfarande att de inte får tillräckligt med skydd.
 
Enligt det nya avtalet kan produktionerna forfarande digitalisera ansiktsuttryck och munrörelser på skådespelarna för att bättre passa in vid exempelvis dubbning. Produktionerna får använda digitala kopior som statister utöver ett visst minimumantal, och man måste få veta minst 48 timmar i förväg om scanning planeras för att godkänna det, men… reglerna är fortfarande luddiga vad gäller ersättning.
 
Produktioner måste betala för varje dag de använder den digitala kopian istället för statisten. Dock finns det finns ingen prislapp på folks generella digitala kopior annat än att man uppmuntras att förhandla innan scanningen. Oron är att det alltid finns folk som bjuder under, eller att castingbyråerna helt enkelt slutar boka dem som säger nej.
 
SAG-AFTRA anordnar regelbundna informationsmöten och utskick inför röstningen, vilket i sig skapat debatt på nätet.
 
“Varför behöver vi detta säljjobb på alla våra kontrakt. Om kontrakten är bra och starka och skydd finns inom alla områden vi behöver skydd inom, varför måste kontraktet säljas in?” undrar en medlem på SAG-AFTRA:s Facebooksida.
 
Vad tror ni om förslaget? Röstningen sker den 5 december - blir det ja eller nej?
| 22 november 2023 12:30 |