Film

Skribent

Mats Karlsson

1 maj 2018 | 19:30

Hollywoodbrudar gör spionfilmen "355"

Vad sägs om namn som Jessica Chastain, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Lupita Nyong’o och Bingbing Fan?
Jessica Chastain har länge stridit för jämlikhet i Hollywood, och speciellt för fler framträdande roller för kvinnor. Under inspelningen av "X-Men: Dark Phoenix" sålde skådespelerskan in en filmidé för regissören Simon Kinberg, en kvinnlig spionfilm.
 
- Jag hade så roligt när vi gjorde "Niceville" och sedan dess har jag velat göra en ny kvinnlig ensemblefilm. Jag älskar "Bourne" och "Mission: Impossible"-filmerna, men har undrat varför, förutom "Charlie’s Angels", det inte har blivit någon kvinnlig actionbaserad spionfilm, berättar Chastain för Deadline.
 
- Det ledde mig till idén att samla ihop skådespelerskor från hela världen och göra ett internationellt projekt. Jag presenterade idén för Simon (Kinberg) och berättade vilka skådespelerskor jag hade tänkt mig och han sa att han ville göra den här filmen med mig. Sedan ringde jag alla tjejer och berättade om min idé och att vi skulle göra den här tillsammans. Alla jag ringde till sa ja, så nu inleder vi den här resan i Cannes.
 
Chastain berättar också att hon knöt många fina spionkontakter när hon jobbade med "Zero Dark Thirty".
 
- Jag fick otroliga CIA-resurser med "Zero Dark Thirty" som jag lärde mig ifrån. Vi hade en konsult i vår film som hade mycket kunskap om spionage. Den här titeln kommer ifrån en av konversationerna jag hade med honom. Agent 355 var kodnamnet på en kvinnlig spion under den amerikanska revolutionen. Hon var en av de första amerikanska spionerna och hennes identitet är fortfarande okänd. Inom CIA och andra organisationer är Code 355 smeknamnet för kvinnlig spion.
 
De skådespelerskor som är klara för denna spionresa är Marion Cotillard, Penélope Cruz, Lupita Nyong’o ("Black Panther") och Bingbing Fan ("X-Men: Days of Future Past"). Precis som Chastain nämnde ovan kommer hela tjejgänget och regissören Simon Kinberg åka till Cannes, där de ska locka till sig internationella köpare, som knappast blir en svår uppgift.
 
Vad tror ni om den här idén?
| 1 maj 2018 19:30 |