Spel

Skribent

Thomas Linnaeus

2 september 2023 | 11:00

Hollywood-strejken kan nu drabba spelföretagen - kallas för "giriga och respektlösa"

Skådespelarnas fackförbund i Hollywood meddelar att man har röstat för möjligheten att gå ut i strejk mot spelföretagen.
Sedan i somras har skådespelarna och manusförfattarna i Hollywood strejkat om bättre avtal. Än så länge har fackförbundet SAG-AFTRA (som representerar skådisarna) och WGA (författarnas motsvarighet) inte kommit någon vart i förhandlingarna.
 
Strejken fortsätter, och nu kan den bli betydligt mer omfattande. Nu har fackförbundet SAG-AFTRA meddelat på sin att man röstat för möjligheten att ge medlemmarna rätten till en omröstning om att starta ytterligare en strejk, denna gång mot spelföretagen.
 
Dels har SAG-AFTRA kontrakt med branschorganisationen AMPTP, där alla stora filmbolag och streamingtjänster är anslutna till. Sedan har även fackförbundet separata kontrakt med spelföretagen.
 
Dessa skulle egentligen utgå redan den sjunde november 2022, men förlängdes ett år för att man skulle fortsätta förhandlingarna. Den 26 september fortsätter dessa, men redan nu verkar inställningen vara dyster från SAG-AFTRA:s håll.
 
Ordförande Fran Drescher anklagar spelföretagen för att vara “giriga och respektlösa” och menar att användningen av AI även här måste regleras. Dessutom vill man ha sjukvårdspersonal på plats under spelproduktioner, och ett förbud mot att göra stunts i audition-klipp.
 
Senast SAG-AFTRA strejkade mot spelföretagen var 2016, och då varade det i 11 månader.
| 2 september 2023 11:00 |