Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

25 maj 2015 | 10:45

Hollywood reagerar på John Nashs död

Nobelpristagaren och frun Alicia omkomna i bilkrasch.
Han blev världskänd för sina framsteg inom spelteori, och då främst hans så kallade Nash-jämvikt vilken han fick nobelpriset för år 1994. John Nash blev kanske ändå mest känd för gemene man efter Ron Howards Oscarsvinnande film "A Beautiful Mind" från år 2001, som handlade om hans liv och arbete, men också hans kamp mot psykiska sjukdomar och hans relation till sin fru Alicia. I lördags omkom både John och Alicia i en bilolycka utanför New Jersey, då taxin de färdades i krockade med en annan bil. Chauffören och den andra bilisten överlevde kraschen men vårdas för närvarande på sjukhus.

Hollywood reagerade på den tragiska nyheten bland annat i form av ett inlägg på Twitter från Russell Crowe, som spelade John i filmen:

- Bedrövad... Mitt hjärta går ut till John och Alicia och familjen. Ett fantastiskt partnerskap. Vackra hjärnor, vackra hjärtan.

Regissören Ron Howard skrev:

-Vila i frid Nobelpristagaren John Nash och hans anmärkningsvärda fru Alicia. Det var en ära att berätta en del av deras historia.

Även Jennifer Connelly som spelade Alicia i filmen, uttalade sig:

- Det här är en stor förlust. John och Alicia Nash var en inspiration och jag hyser stor beundran för allt de uppnådde i sina liv. Mina tankar går till deras familj.

Sist men inte minst skrev producenten Brian Grazer:

- Otroligt ledsamt att förlora det underbara, intelligenta  miraklet John Nash och hans fru. John Nash gav världen ett fönster in i mänskligheten, hur handikappade människor tänker och känner inuti.

John blev 86 år gammal och Alicia blev 82 år.
| 25 maj 2015 10:45 |