Oscars 2022

Skribent

Alexander Kardelo

10 mars 2022 | 09:05

Hollywood-giganter kritiserar Oscarsgalans nya ändringar

Tunga namn som James Cameron, Guillermo del Toro och Steven Spielberg kräver att Akademin drar tillbaka kontroversiellt beslut.
Nytt år, nya kontroverser kring Oscarsgalan - och hur tv-sändningen ska se ut. 
 
Häromveckan beslutade Academy of Motion Picture Arts and Sciences - som delat ut Oscars sedan 1929 - att kapa åtta av priskategorierna för ett tajtare och kortare program. Enligt Akademins beslut ska Oscars för bland annat bästa klipp och musik delas ut innan tv-sändningen, för att sedan klippas in i programmet.
 
Men sådana beslut tar man inte utan att Hollywood reagerar, och nu har flera av filmindustrins tyngsta namn knåpat ihop ett brev till Akademins ordförande där de ber honom om skärpning omedelbums.
 
"I nästan ett århundrade har Academy Awards representerat en gyllene standard i hur man uppmärksammar och hedrar filmkonstens alla yrken. När vi nu närmar oss Oscarns 100-årsjubileum är vi djupt bekymrade över att denna gyllene standard skamfilas genom att vissa yrken får en sämre status", står det att läsa i brevet hos Variety
 
"Att söka ny publik och göra tv-sändningen mer underhållande är ett viktigt mål, men det kan inte ske på bekostnad av alla de hantverk som gör filmkonsten värd att hyllas."
 
Brevet undertecknas av filmskapare som Guillermo del Toro och James Cameron, Star Wars-producenten Kathleen Kennedy, kompositörerna Howard Shore och Hildur Guðnadóttir med ett 70-tal andra filmarbetare. 
 
 
Tidigare i veckan riktade Steven Spielberg kritik mot Oscarsgalans nya ändringar. I en intervju med Deadline säger han:
 
- Jag håller inte med beslutet. Jag känner starkt att film är ett medium som skapas gemensamt, alla vi blir en familj där varje yrke och hantverk är lika viktigt. På Oscarsgalan finns det ingen som är finare än någon annan. Alla förtjänar en plats vid bordet, samtidigt och live.
 
- Vad skulle "Hajen" vara utan John Williams musik?, tillägger regissören vars "West Side Story" är nominerad till 7 Oscars. 
 
 
Akademin fortsätter att hävda att samtliga vinnare kommer att presenteras under Oscarsgalan, och att deras tacktal kommer klippas in i den tre timmar långa sändningen (med andra ord, precis som Guldbaggegalan gjort i många år). Men det är inte gott nog för Hollywoods jättar - och frågan är nu om Oscarsgalans producenter får tänka om.
 
Den 94:e Oscarsgalan går av stapeln söndagen 27 mars. Än är det inte klart vem som sänder galan i Sverige.
| 10 mars 2022 09:05 |