Serie

Skribent

MovieZine

16 augusti 2023 | 18:15

Höstens höjdpunkter i SVT: Humor, historia och flera nya ungdomsserier

Drama, humor, tonårsserier och en nostalgisk jul - så blir resten av året på SVT och SVT Play.
I början av veckan presenterade TV4 sin fullspäckade höst. Nu är det dags att kolla in vad SVT har att bjuda på under resten av 2023. Snart ska vi få återse en viss Sune (med nya skådespelare) i komediserien "Familjen Andersson). Den har premiär redan nästa vecka.
 
Höstens stora dramaserie heter "Taelgia", och lär glädja alla som fick mersmak för svensk crime efter "Tunna blå linjen" och "Snabba cash". SVT:s andra hajpade premiär i höst är "Historien om Sverige", en påkostad återberättelse av några av de historiska ögonblick som format vårt land.
 
Sen väntar en nostalgisk nedräkning till jul med "Trolltider" och Astrid Lindgren i utbudet. Läs mer om höstens höjdpunkter nedan.
 
 

Malpractice - 16 augusti

 
Under ett nattskift på akutmottagningen på ett stort brittiskt sjukhus dör en av doktor Lucina Edwards (Niamh Algar) patienter. Undersökningar inleds för att få veta om patienten blivit felbehandlad och vem som i så fall gjort det, eller om det är naturliga orsaker som gjorde att patienten dog.
 
Large 0a06aded042db9f4aa4bb76fdd77de8a svt familjenandersson 2023 e00 4e18
 

Familjen Andersson - 25 augusti

 
"Familjen Andersson" är en humorserie som handlar om hela Sunes familj. Vi följer Karin och Rudolf och deras tre barn i den lilla staden Glimmerdagg, på jobbet och i hemmet. Precis som alla föräldrar försöker de få vardagspusslet att fungera, det är bara det att vardagen sällan blir vardaglig med den här familjen. Regissör är Peter Dalle och i rollerna ser vi bland andra Filip Berg, Liv Mjönes, Per Andersson, Julia Dufvenius och den norska storstjärnan Sven Nordin.
 
 

Taelgia - 22 september

 
I Södertälje står familjer, polis och kriminella mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. Samtidigt försöker några unga människor hitta en väg till ett bättre liv. Runt de vuxna kriminella rör sig de yngre, springisarna. De säljer knark och riggar flyktmopeder, tills de en dag tvingas ta sig an farligare uppdrag med en blandning av skräck och stolthet. För idé och grundkoncept svarar Jens Östberg.
 
 

Gaslight - 29 september

 
I "Gaslight" träffar vi den karismatiska Nora, 22, som spelas av Julia Heveus. Nora tar oss med på en resa genom sin längtan efter att bli älskad, känslan av att allt går åt helvete och den förföriska kärleken. För regi och manus står Therese Lundberg som blivit nominerad för bästa ungdrama på Kristallen med "Dör för dig".
 
 

Västra gymnasiet - 24 oktober

 
I "Västra gymnasiet" får vi bland annat träffa kärngänget från svenska succéserien "Klassen", vars första säsong Kristallen-belönades. Häng med när de gamla favoriterna Alba, Elias, Linus och M tillsammans med nya karaktärer ska försöka hitta sin plats under sitt första år på gymnasiet. Tonårsdramat "Västra gymnasiet" är baserat på den norska serien "VGS".
 
 

Hålla samman - 27 oktober

 
"Hålla samman" är en varm dramakomedi om systrarna Lina och Petra och deras familjer i Ystad. Systrarna är varandras motsatser och bråken blir emellanåt stormiga, men de är experter på blixtsnabb konfliktlösning. När pappa Kenneth får en Alzheimer-diagnos ställs allas liv på ända. Något måste göras. Men Lina och Petra är förstås helt oense om vad. Michaela Thorsén spelar Lina, Ulrika Nilsson spelar Petra och pappa Kenneth spelas av Lennart Jähkel.
 
 

Terese i kassan - 30 oktober

 
Sveriges mest älskade kassörska, Terese i kassa 1, är tillbaka med en helt egen serie. För Terese (Hampus Nessvold) är de dagliga utmaningarna oändliga - jobbiga kunder, långsamma pensionärer, jämställdhetsgranskning, en enorm felbeställning av färskvaran banan och så den ständiga kampen mot antagonisten Lola. Dessutom får Terese konkurrens av både snabbkassor och en ny kassörska i kassa 2, som tyvärr visar sig vara oroväckande bra.
 
Large 7324703f162049a74b0ec551df792362 historien sverige svt
 

Historien om Sverige - 5 november

 
I november är det premiär för SVT:s storsatsning "Historien om Sverige". Serien består av tio avsnitt och skildrar Sveriges historia från istiden fram till våra dagar. Rekonstruktioner av historiska skeenden och personer varvas med intervjuer med historiker och andra experter. Skådespelaren Simon J. Berger är seriens berättare genom de dramatiska händelserna som format vårt land.
 
 

Vi som valde att stanna - 10 november

 
Den 24 februari 2022 väcktes Kievs invånare av ljudet från sirener och ryska bomber. Panikslagna flydde människor huvudstaden. Men hälften av Kievs befolkning stannade kvar. Den ukrainska dramaserien "Vi som valde att stanna" är inspirerad av verkliga händelser under invasionens första dagar och skildrar drivkrafterna hos de som valde att bli kvar.
 
 

Sugarbabe - 17 november

 
Sole och Olivia är 15 år och har just startat ett konto på en sugardejtingsida med idén att blåsa killar på pengar. Pengarna behöver de för att kunna ta sig till USA och slå igenom som dansare. Deras största dröm i livet. Men de hamnar snabbt i problem när de via sidan träffar en man som börjar hota dem och kräva tillbaka sina pengar. "Sugarbabe" är en dramaserie i dansens värld om vänskap, utsatthet och att drömma stort.
 
 

Salminggenen - 23 november

 
"Salminggenen" är en dokumentärserie i tre delar som följer Bianca Salmings strävan att bli bäst i världen i friidrott och samtidigt lära känna sin pappa hockeylegendaren Börje Salmings storhet och drivkrafter. Serien följer Bianca Salmings liv från 2021 till 2023. Hennes liv och idrottskarriär skildras parallellt med att pappa Börje insjuknar och senare avlider i ALS, och sedan hur Bianca tar sig vidare i livet efter pappans bortgång.
 
 

Julkalendern: Trolltider - legenden om Bergatrollet - 1 december

 
SVT bjuder på ett kärt återseende när "Trolltider" kommer tillbaka som årets julkalender. "Trolltider – legenden om Bergatrollet" är ett spännande äventyr i den magiska trollvärlden. Det blir en ny historia, men flera av de populära karaktärerna från originalet från 1979 känns igen. I rollerna ser vi bland andra Kjell Bergqvist, Katarina Ewerlöf, Claes Månsson, Malte Gårdinger och Nour El Refai. Barnens roller spelas av Matilda Gross (Saga) och Ossian Skarsgård (trollet Love).
 
 

Jul med Astrid Lindgren - 24 december

 
Som en ny jultradition sänder SVT en ny julberättelse som är baserad på verk av Astrid Lindgren. I "Jul med Astrid Lindgren" varvas nyproducerade animationer med klassiska klipp. Berättelsen ramas in av novellen Lustig-Gök som aldrig tidigare har filmatiserats. Bland de nyproducerade animationerna finns Emil och snöbollskriget, Nils Karlsson Pyssling och Kajsa Kavat, samt prisbelönta Räven och Tomten varvat med klassiska klipp ur Pippi Långstrump och Vi på Saltkråkan.
| 16 augusti 2023 18:15 |