MONSTERS OF FILM 2016

Skribent

Andreas Samuelson

26 oktober 2016 | 13:00

8 höjdpunkter från Monsters of Film 2016

Stockholms egen skräckfestival Monsters of Film är över och vi har återigen skämts bort med flera nya, oupptäckta godbitar ur genren.
Monsters of Film har förmågan att hitta och visa en härlig variation på skräckfilm. Såväl amerikanskt som europeiskt, indie som mainstream, splatter som thrillers. I år var inget undantag. Här kommer några av de främsta höjdpunkterna.



1. The Autopsy of Jane Doe


“Trolljägaren”-regissören André Øvredals engelskspråkiga debut är en effektiv, liten skräckthriller om en far och son obducenter som upptäcker att det oidentifierade lik de fått in hyser otäcka hemligheter.



2. For the Love of Spock


Kärleksfull, personlig dokumentär och hyllning till såväl skådespelaren Leonard Nimoy samt hans tveklöst kändaste roll, kapten Spock i “Star Trek”-serien. Sonen Adam Nimoy har regisserat och intervjuat både kändisar och familj.

Large 5970e7d7f8289247420e73238327e4ec odjuret

3. Odjuret och hans lärling


Animens nya mästare Mamoru Hosoda (“Vargbarnen”) har gjort ett tänkvärt, inspirerande och vackert animerat drama om vänskapen mellan en föräldralös pojke och en temperamentsfull enstöring i odjurens värld.



4. Shelley


Dansk, lågmäld rysare som får graviditeten i “Rosemary’s Baby” att likna ett barnprogram. Barnlöst par som bor isolerade i hus på landet ber den rumänska kvinna som jobbar hos dem att bli deras surrogat - dålig idé...



5. Swiss Army Man


Festivalens invigningsfilm och årets stora kultrulle! Strandsatte Paul Dano hittar och blir bästis med ett lik (Daniel Radcliffe) med avsevärt mycket gaser i magen. Aburd humor kombinerat med finstämt drama i underbar indie.



6. 31


Rob Zombie är tillbaka med ännu en blodig, våldsam hyllning till retroskräck. I denna “Saw”/”hostel”-liknande historia kidnappas fem karnivalarbetare och tvingas kämpa i en sadistisk lek på liv och död.



7. We Go On


Intressant övernaturligt drama om livet efter döden, en slags kombo av “Sjätte sinnet” och “Jurtjyrkogården”. En man är besatt av att finna bevis på riktiga spöken men när han lägger ut en kontaktannons får han mer än vad han klarar av.

Large 5970e7d7f8289247420e73238327e4ec the witch

8. The Witch


Redan hyllad som en av de senaste årens läskigaste rysare, baserad på en gammal folksaga. Utspelas i 1600-talets New England där en ruggig häxa förvandlar en fattig bondfamiljs liv till ett helvete.
| 26 oktober 2016 13:00 |