Film

Skribent

Erik Dalström

25 maj 2014 | 19:01

"Herregud, jag kommer att behöva en toalettpaus"

Juryns ordförande Jan Campion skrämdes först av den tre timmar långa vinnarfilmen "Winter Sleep".

Då var prisutdelningen för årets filmfestival i Cannes över. Årets jury bestod av Sofia Coppola, Nicolas Winding Refn, Jeon Do-Yeon, Jia Zhangke, Carole Bouquet, Leila Hatami, Willem Dafoe och Gael Garcia Bernal, med Jane Campion som juryns ordförande.

Efteråt höll de en presskonferens där det pratades lite om hur tankarna gått kring deras arbete.
  
- Det var väldigt roligt att lyssna på vad alla tyckte om, varför och hur de försvarade filmen de älskade. Det stärkte även intresset till att fortsätta göra film, berättade Carole Bouquet.
 
Willem Dafoe fyller i med att alla är riktigt fina människor och att det var ett intressant och kreativt äventyr. Även Sofia Coppola älskade upplevelsen att få se massa filmer från hela världen som hon annars inte skulle sett.
 
- Det var en underbar upplevelse att få diskutera film med dessa människor, säger Coppola.
 
Årets jurypris blev en delad vinst till årets yngsta samt äldsta regissör. Det dök givetvis upp en fundering kring detta.
 
- Det här beslutet fattades av alla oss. Jag älskade "Mommy", den känns som en väldigt modern film av en ung regissör. När jag sen såg Godards film så blev jag överraskad att den grep tag i mig. Jag älskade filmens upplevelse. Men ja, vi var medvetna om att de var den yngsta och äldsta regissören. Alla vi regissörer här är skyldiga ett tack till Godard. Det är så underbart att vi fick möjlighet att ge honom priset från våra hjärtan.
 
Men hur går det till när man kommer till själva röstningsmomentet?
 
- Vi pratade och diskuterade först om alla filmerna. I slutändan så gjorde vi en anonym omröstning i en iskylare, skrattar Jane Campion. Vi var tvungna att ha en majoritet på åtminstone fem röster för att en film skulle kunna få ett pris.
 
Fanns det några restriktioner för filmskapare som redan vunnit priser i Cannes? Varför vann "Winter Sleep"?
 
- Det fanns inga restriktioner för filmer som tidigare vunnit priser. Vad jag älskade med "Winter Sleep"? Först var jag lite rädd då jag såg att den var tre timmar lång. Jag tänkte, herregud jag kommer behöva en toalettpaus, skrattar Jane.

- Men när jag satt ner och filmen startade så fanns det en vacker rytm som vaggade in mig i filmen. Den var verkligen mästerlig. Den var smart och sofistikerad. Det finns många anledningar till att den vann det finaste priset. 

| 25 maj 2014 19:01 |