Film

Skribent

Alexander Dunerfors

15 augusti 2012 | 17:01

Hemma bra men borta bäst

Svenska dramat "Hemma" sparar flera miljoner på att filma på Island. Även Tom Cruise och Russell Crowe har upptäckt fördelarna.

Det romantiska dramat "Hemma" med Moa Gammel och Lia Boysen är den första svenskproducerade långfilmen som nästan helt spelas in på Island sen 50-talet. En liten kustby utanför Reykjavik får agera svensk småstad. Genom att förlägga inspelningen till Island sparar produktionsbolaget minst 6 miljoner kronor och en vecka i inspelningstid.

- På Island får filmproduktioner en skatterabatt om 20% på samtliga isländska kostnader produktionen har, och den normala arbetstiden för fiminspelningar är tolvtimmarsdagar, säger producenten Anders Granström på LittleBig Productions.

- Vi har sparat flera miljoner på att spela in på Island. Istället för en budget på 20 miljoner kronor kommer filmen att kosta 13-14 miljoner. Tack vare skattelättnaden, den längre arbetsdagen samt att vi sluppit en massa restid kan vi spela in filmen på fem veckor istället för sex veckor.

Tom Cruises senaste film "Oblivion" och Darren Aronofskys "Noah" med Russell Crowe har också upptäckt fördelarna med att filma på Island.

Maximilian Hults "Hemma" får biopremiär 2013. I rollerna ses Moa Gammel, Lia Boysen, och Simon J Berger.

| 15 augusti 2012 17:01 |