Film

Skribent

Robert Lange

9 januari 2016 | 08:30

”Hellraiser: Origins” - rebooten som kokar i helvetet

Trailern väckte skräckfansens hopp om en ny, visionär reboot av "Hellraiser". Men vad hände sen?
Regissören Mike Le Hans trailer till en egen reboot av skräckklassikern ”Hellraiser” hyllades och väckte många förväntansfulla skräckfans hopp om en ny, spännande och visuellt spektakulär reboot av en älskad skräckfilm. Men Le Hans film blev trots hans höga ambitioner och hårda arbete, kvar i helvetet där den än idag ligger och kokar och hoppas på att snart hitta sin väg tillbaka till oss.

Hela konceptet till rebooten ”Hellraiser: Origins” tog sin början hos konstnären Paul Gerrard. Gerrard hade tröttnat på den låga och ständigt avtagande kvaliteten på ”Hellraiser”-filmerna efter 1980-talet och bestämde därför att tiden för en reboot var inne. Tilsammans med regissören Mike Le Han ville Gerrard utvidga det universum som skapats i ”Hellraiser”-filmerna baserat på den redan existerande mytologin från ”Hellraiser”- serietidningarna. 

- Vårt mål var att expandera och utforska mytologin för att skapa något storslaget och samtidigt bevara mysterierna kring Cenobit-orden. Det handlar om att balansera mystiken kring det okända och behovet av att vilja se och uppleva mer. Den första filmen var i sanning ett mästerverk när det kom till fantasifullhet och ikonisk skräck. Den värld vi lever i mättad av tonerna och de tabun som utforskas i de tidiga filmerna för att fånga fantasin hos dagens publik, och styra den i en ny riktning var vad som behövdes, sa Paul Gerrard i en intervju med Horror Homework 2013. 

Mike Le Han skulle regissera och Gerrard skrev manus och producerade. De behövde nu sälja in hela idén på ett övertygande sätt och för att ge pitchen till den nya rebooten en ordentlig extra skjuts spelade man in en 2 minuter lång trailer till filmen. Den 2 augusti 2012, tillsammans med över hundra frivilliga statister (vilka fick skriva på tystnadsplikt) och ett stort filmteam, spelades trailern in under en dag. Hela produktionen tog totalt två och ett halvt år att genomföra. 


Den 31 oktober 2013 släpptes denna trailer på Mike Le Hans personliga YouTube-sida samt på en hemsida som skapats speciellt för ”Hellraiser: Origins”. Under första veckan samlade den på sig ca 80 000 visningar och väckte en hel del uppmärksamhet bland annat för sitt konstnärliga utseende och för det stora engagemanget och arbete som lagts ner på projektet. Här nedan kan ni spana in trailern:


Men hur väl påkostad och ambitiös denna pitch och trailer var, så var projektet fortfarande inte officiellt uppmärksammat av Dimension Films som äger rättigheterna till ”Hellraiser”-filmerna. Fansen verkade till stor del älska vad de såg. Efter en rad mediokra uppföljare till Barkers mästerverk, som bara blev värre och värre för varje film som släpptes, verkade något nytt och spännande vara i görningen. Samtidigt möttes den videon även med smärre kritik. 

Den ikoniske karaktären Pinheads nya look debatterades ihärdigt mellan fansen och att Doug Bradley inte repriserade sin roll var något många hade svårt att ta in. Fullt förståeligt efter att ha bevittnat Stephan Smith Collins skrattretande och bedrövliga gestaltning av Pinhead i ”Hellraiser: Revelations” (2013), en ”Hellraiser”-film så usel att den till och med fick Clive Barker att slita sitt hår:

”Hej mina vänner. Jag vill bara officiellt säga att den där filmen som använder sig av titeln Hellraiser inte är ett av mina jävla barn. Jag har inget att göra med den där jävla saken. Om de påstår att den kommer från Clive Barker, så är det en lögn. Den kommer inte ens från mitt rövhål” skrev Barker om ”Hellraiser: Revelations” på sin Twitter.

Men i övrigt möttes Le Han och Gerrards projekt av hyllningar och förhoppningar om att en långfilm nu inte var långt borta. Dessvärre gick det hela inte som man tänkt sig. ”Hellraiser: Origins” skulle enligt planerna släppas på Halloween 2013, men sex dagar innan premiären annonserade ingen mindre än Clive Barker att han tillsammans med Dimension Films arbetade på att producera en egen reboot av ”Hellraiser” med Doug Bradley i rollen som Pinhead. Barker nämnde inget om ”Hellraiser: Origins” eller dess trailer som hade fått så mycket uppmärksamhet.Den 10 april 2014 på Facebooksidan för ”Hellraiser: Origins” möttes vi av detta meddelande från Paul Gerrard, här kan ni läsa ett utdrag:

”Det är med stor sorg som jag måste säga att HRO med största sannorlikhet inte kommer att göras. Världen och den nuvarande filmmarknaden var inte redo för vår tagning på HR-universumet. Vi siktade väldigt högt i varje aspekt av denna film, men tyvärr kanske vi siktade för högt. HRO skulle chockat, förtjusat, hänfört och förbluffa sin publik, det tror jag verkligen, men produktionsbolagen ställde sig inte bakom oss. Så åt helvete med dem. Bara fansen ställde sig bakom oss och jag tackar er alla.”

Så i nuläget vet vi inte vad som kommer att hända med Mike Le Hans och Paul Gerrards reboot. Dock ryktas det fram och tillbaka det i att den fortfarande är på gång – precis som Le Han lovade i sitt brev. Förhoppningsvis kommer vi att få se ”Hellraiser: Origins” på ett eller annat sätt och personligen tycker jag, baserat på vad jag sett och läst så här långt att känns och låter som någonting väldigt spännande och visuellt ser ut som en väldigt intressant ny tagning på på denna ikoniska skräckserie.  

Här kan ni spana in den officiella hemsidan till ”Hellraiser: Origins” fylld med fantastisk artwork av Paul Gerrard, bakom kulisserna material, soundtrack och mer intressant information om filmen, som i alla fall jag hoppas på blir gjord.
| 9 januari 2016 08:30 |