Film

Skribent

Josefine Krischausky

13 december 2022 | 18:00

Hayao Miyazakis nya långfilm har fått ett premiärdatum

Efter 10 år är den legendariske animatören tillbaka med en ny film hos Studio Ghibli, baserad på den japanska romanen "How Do You Live".
Redan 2017 rapporterades det att Hayao Miyazaki hade satt igång arbetet med en ny långfilm hos Studio Ghibli, trots att den ikoniske animatören egentligen hade planerat att gå i pension. Nu bekräftas det att premiären äntligen har börjat närma sig. 
 
Studio Ghibli meddelar på Twitter att filmen, vars preliminära titel är "How Do You Live", kommer att gå upp på japanska biografer den 14 juli 2023. I samma veva delar animationsstudion även med sig av en första konceptskiss.
 
 
Miyazaki har i tidigare intervjuer avslöjat att filmen är baserad på en roman med samma namn, av författaren Yoshino Genzaburō. Berättelsen, som först publicerades 1937, följer en femtonårig pojke i Tokyo som söker efter meningen med livet efter sin fars död, med lite hjälp från sin morbror.
 
Exakt när "How Do You Live" får premiär i Sverige återstår att se. Miyazakis senaste långfilm, "Det blåser upp en vind", släpptes för svensk publik våren 2014, drygt tio månader efter den japanska premiären. 
| 13 december 2022 18:00 |