Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 december 2021 | 08:30

Har ”Spider-Man: No Way Home” en chans på Oscars?

Filmteamet planerar tydligen att kampanja för en nominering för Bästa film.
Har ”Spider-Man: No Way Home” vad som krävs för att kamma hem några tunga Oscarsnomineringar? Det tror iallafall bossarna på Marvel och Sony, som planerar för en Oscarspush enligt Hollywood Reporter. Producenterna Amy Pascal och Kevin Feige tycker det är dags att superhjältar får ta mer plats i finrummet.

Marvelchefen Kevin Feige hoppas att Akademin ska se ”konstnärskapet” som ligger bakom en berättelse som verkar beröra sin publik:

- Det är en bra sak när folk samlas på bio och står upp och jublar. Det är en bra sak när folk torkar tårarna för att de tänker tillbaka på 20 år av biobesök och vad det har betytt för dem. Det är enligt mig en sådan sak som Akademin finns till för att erkänna.
 
 
Sony-producenten Amy Pascal, som producerat Oscarsnominerade filmer som ”The Social Network” och ”Zero Dark Thirty” ser ingen större skillnad mellan dem och ”Spider-Man: No Way Home”.

- Vi är alla i den här branschen för att göra filmer som folk vill se, som får dem att känna något, och jag är övertygad att den här filmen gör det.

Även skådespelaren Tom Holland har gett sig in i Oscarsdebatten:

- Jag har gjort Marvelfilmer och jag har gjort filmer som varit Oscarssnackisar, och den enda skillnaden är deras budget. Men sett till karaktärer, och till regissörens vision är de samma sak. De är verkligen konst. Fråga Benedict Cumberbatch, eller Robert Downey Jr eller Scarlett Johansson - de har gjort ”Oscarsvärdiga” filmer men också superhjältefilmer - och de kommer säga samma sak.
 
 

Snart börjar Oscarskampanjen för Spider-Man

 
Och snart börjar Oscarskampanjen på allvar. Studion bakom ”Spider-Man” kommer att erbjuda fribiljetter till de Akademi-medlemmar som vill se filmen på stor duk, och den kommer även att visas på den exklusiva streamingtjänst som är öppen för alla röstande. 

10 filmer kommer bli nominerade till Bästa film år 2022 - antalet höjdes från fem sedan många ansåg att Nolans ”The Dark Knight” blev snuvad på en Oscarsnominering för tolv år sen. Trots det är det svårt för mainstreamfilmer att ta sig in i kategorin som oftast domineras av smalare dramafilmer, med vissa undantag förstås - ”Mad Max: Fury Road”, ”Black Panther” och ”Joker” är tre av dem.

Frågan kvarstår: har ”Spider-Man: No Way Home” en verklig Oscarschans? Eller är det bara den gamla uttjatade debatten som blossar upp så fort en superhjältefilm blir något större än andra? Det starka kritikersnittet på Rotten Tomatoes (94% Fresh) tyder på att detta är en film som går hem såväl hos publiken som hos kräsna recensenter, mer än det mesta från Marvel Studios hittills. Vissa anser att Oscarsgalan borde bli mindre snobbig och släppa in popcornrullar, dock känns det nog långsökt att just den här filmen skulle lyckas där andra gått bet.

Med eller utan Oscarsnomineringar så står det redan klart att ”No Way Home” är årets största biosuccé. Intäkter på en miljard dollar gör den till pandemi-erans mest inkomstbringande film.
 
Borde "Spider-Man: No Way Home" bli Oscarsnominerad till Bästa film? Kommentera nedan.
| 26 december 2021 08:30 |