Skribent

Carl Adam Anderberg

4 maj 2015 | 18:00

Vågar du se "The Enfield Haunting"?

De absolut läskigaste spökhistorierna är de som hänt på riktigt. Nu kommer en verklighetsbaserad dramaserie som lämnar tittare panikslagna.
År 1977 skedde något högst remarkabelt i ett litet hus i Storbritannien, då familjen Hodgson rapporterade att deras hem blivit hemsökt av en ande. Något som i sig kanske inte är så värst uppseendeväckande. Liknande historier hörs ju lite nu och då från alla världens hörn, och de är allt som oftast ogrundade eller baserade på rädsla och gammal folktro. 

Vad som är ovanligt i just det här fallet är att händelserna i familjens hus bevittnades av inte mindre än 30 personer, många utomstående, som alla vittnade om samma historia. Faktum är att det blev och fortfarande är det mest dokumenterade hemsöknings-fallet någonsin i England.

Så vad hände då? Det började, som så ofta, med knackningar i väggarna, och möbler som flyttade sig tillsynes utan orsak. Familjen kontaktade tidigt en byggjobbare från området och bad honom undersöka vad som kunde ligga bakom ljuden, men utan framgång. Hodgsons gick då vidare och kontaktade den lokala polisen för att kanske kunna få en rimlig förklaring av händelserna, men den stackars konstapeln som gjorde hembesöket blev istället den förste utomstående personen att bevittna fenomenen, då en stol flyttade sig flera decimeter rakt framför ögonen på honom.  Och det skulle snart bli mycket värre.

Fallet drog till sig uppmärksamhet från hela landet och bland annat BBC försökte spela in händelserna på band, men upptäckte när de i efterhand skulle lyssna på ljudupptagningarna att banden av någon anledning blivit obrukbara.

De mest grundliga undersökningarna av fallet gjordes av två medlemmar ur "Society for Psychical Research"; Maurice Grosse och Guy Lyon Playfair. De skrev boken "This House is Haunted" om fallet och deras minst sagt upprörande upplevelser i huset. 

De båda herrarna försökte nämligen kommunicera med anden, och bad om knackningar till svar, men anden ville annorlunda. Den tog enligt vittnesmål kontroll över en av döttrarna i huset och talade genom flickan, men med en låg, raspig mansröst. Grosse uttalade sig i BBCs "Video Diaries":

- Rösten var bara en del av det, flickan leviterade från horisontellt till vertikalt läge på en sjättedels sekund och möbler slängdes runt i rummet. Huset var fullt av journalister, men efter fyra dagar var de alla förbluffade och vettskrämda och kallade på mitt team för hjälp.

Nära 30 år senare fascinerar händelsen fortfarande många människor, även om en hel del såklart också hävdar att den är en ren bluff.

Hur som helst, om du är som jag så älskar du sådana här rysningsframkallande historier, och Sky har nu lyckligtvis tagit fram en dramaserie i tre delar där historien berättas. Rollerna spelas av Timothy Spall (Slingersvans!), Matthew Macfadyen (Mr. Darcy!) och Juliet Stevenson (ingen aning!), och utlåtandena om serien är hittills positiva. Och vettskrämda, ska sägas.

Vill du läsa mer om fallet rekommenderar jag dig att kolla in den här länken, annars tycker jag att du ska hoppa rätt in i trailern nedan. Det går i nuläget bara att hoppas att serien kommer till Sverige. Lyssnar ni, SVT?

| 4 maj 2015 18:00 |