Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 maj 2022 | 19:00

Här är de hemliga stjärnorna i "Doctor Strange in the Multiverse of Madness"

Efter veckans stora biopremiär är överraskningarna ute. Här är alla de hemliga namnen - och vilka de spelar.
Det är snarare regel än undantag att Marvelfilmer kommer fullproppade med påskägg och cameos. Med ett ständigt växande karaktärsgalleri vill MCU-hjältarna gärna synas i varandras filmer, om så bara i några sekunder. 
 
Den här typen av "fan service" kan ibland tas emot med applåder och i andra fall kännas påtvingat. Sen har vi den nya "Doctor Strange"-uppföljaren som tar allting ett steg längre och introducerar en hel grupp av "alternativa Avengers" från ett annat universum - om det bara är menat som en kul detalj eller en hint om Marvel Studios framtida planer, återstår att se.
 
En del mer bisarra rykten har snackat om bland annat Tom Cruise som en alternativ version av Iron Man - sån tur (?) hade vi dessvärre inte. 
 
Men vilka är skådespelarna och hjältarna i den bioaktuella filmen? Efter premiären igår är överraskningarna ute - men läs vidare på egen risk om du inte sett filmen.
 
 
När Doctor Strange färdas till ett annat universum får han veta att han är död i just denna värld, då han offrade sitt liv under slaget mot Thanos. Sen förs han till Illuminati, ett hemligt sällskap av hjältar som visar sig vara ett gäng bekanta ansikten. 
 
Captain Carter fick vi möta redan i serien "What If..." på Disney+.
 
Vi har Hayley Atwell i rollen som Captain Carter. Med en Captain America-liknande outfit och sköld (dock med brittiska flaggan på) kallas hon för "den första Avengern" och släpper till och med den berömda Steve Rogers-repliken "I can do this all day."
 
Vidare till Lashana Lynch som är Captain Marvel i detta universum. Lashana spelade Brie Larsons vän Maria Rambeau i filmen från 2019. 
 
 
Anson Mount upprepar sin roll som Blackagar Boltagon, eller Black Bolt, och känns möjligen igen från tv-serien "Inhumans" (om nu någon minns den). 
 
Large 1e352f71886a47b8d98e947e01b9ac93 john krasinski1
 
Roligt är också att se John Krasinski som Mr. Fantastic. Skådespelaren har varit ett populärt val bland fans till rollen i en ny "Fantastic Four", och vi vet att MCU planerar en reboot på filmerna om kvartetten med superkrafter. Om Krasinski får fortsätta med rollen är dock inte officiellt ännu. 
 
 
Sist men inte minst dyker en gammal bekant upp i rullstol. En tidigare trailer har redan hintat om att Patrick Stewart återvänder som Dr. Charles Xavier från "X-Men"-filmerna, här ledare för Illuminati. Ska man vara petig så är det inte samme Professor X som vi tidigare sett (ett annat universum, remember?). Den gula rullstolen är en blinkning till karaktären i den animerade tv-serien från 90-talet.
 
 
Och den som sitter kvar under eftertexterna får se ännu en överraskning. Ingen mindre än Charlize Theron slängs in i mixen, i en minimal roll. Karaktären heter Clea och är i serietidningarnas värld en mäktig magiker med kopplingar till Doctor Strange - onekligen någon som Marvel hoppas få använda mer i framtida filmer. För visst behöver han sluta tråna efter Christine (Rachel McAdams) nu?
 
"Doctor Strange in the Multiverse of Mad Cameos" går nu på bio.
| 5 maj 2022 19:00 |