Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 januari 2014 | 11:01

Hälften av storfilmerna klarade Bechdel-testet

Under 2013 ljusnade det för starka kvinnoroller på film - och de drog in betydligt mer pengar.

Det lönar sig att ha med kvinnliga karaktärer som talar om annat än männen i filmen. Ja, bokstavligen. En undersökning över 2013 års mest lönsamma filmer visar att de som klarade Bechdel-testet tjänade in mycket mer än de som misslyckades.

Av årets 50 toppfilmer klarade 24 testet. Bland dem finns kassasuccéer som "Frost", "Oz the Great and Powerful" och "The Hunger Games: Catching Fire", alla filmer med framstående kvinnliga roller.
Inte nog med det, filmerna har gemensamt dragit in 1,5 miljard dollar mer än de som inte klarade testet. Dit räknas bland annat "Hobbit: Smaugs ödemark" och "Monsters University".

Vocativ, som står bakom sammanräkningen, noterar tyvärr också att bland de 50 mest inkomstbringande filmerna var bara en delvis regisserad av en kvinna - det är Disneys "Frost" där Jennifer Lee och Chris Buck delade på ansvaret.

Bechdel-testet skapades redan år 1985, men har varit på allas läppar under fjolåret, inte minst tack vare den svenska A-märkningen som fått stor uppmärksamhet ute i världen. En film måste klara tre steg för att bli fullt godkänd:

1) två namngivna kvinnliga karaktärer
2) som talar med varandra
3) om något annat än en man

| 5 januari 2014 11:01 |