Film

Skribent

Alexander Dunerfors

19 juli 2013 | 17:01

Guldpalmens vinnare på bio i november

Dramat "Blue is the Warmest Color" har äntligen fått ett svenskt premiärdatum.

Det är inte varje dag vi får ett tre timmars långt lesbiskt ungdomsdrama att se fram emot, men "Blue is the Warmest Color" ligger iallafall högt på min att-se-lista. Det romantiska dramat belönades med Guldpalmen för Bästa film på festivalen i Cannes i år, och äntligen är det klart med ett svenskt premiärdatum: den 22 november.

Vad som inte är spikat ännu är den svenska titeln. Filmen som heter "La vie d'Adèle" ("Adèles liv") i original har också blivit döpt till "Adele: Chapters 1 & 2" på vissa marknader. Även om det känns ologiskt att byta ut den engelska titeln som satte sig i Cannes, får vi se vad distributören Folkets bio bestämmer sig för.

Samtidigt har det dykt upp felaktiga rapporter på nätet om att "Blue is the Warmest Color" missar sina Oscarschanser. Reglerna för bidragen i Bästa utländska film säger att en film måste ha haft premiär i sitt hemland senast 30 september, och här har det franska premiärdatumet satts till 9 oktober.

Även om man går miste om mycket av den förhandshype som en nominering skulle innebära, är det inte konstigare än att "Blue is the Warmest Color" istället kan nomineras nästa år och tävla på Oscarsgalan 2015.

Nu hoppas man visa filmen på höstens stora festivaler som Telluride och Toronto... och det låter väl inte helt osannolikt att även Stockholms filmfestivals besökare får ta del av Abdellatif Kechiches omskrivna kärleksepos?

Se ett klipp ur "Blue is the Warmest Color" nedan:

| 19 juli 2013 17:01 |