Skribent

Alexander Dunerfors

21 maj 2013 | 10:01

Greta Garbos liv blir film

"Game of Thrones"-aktuella Carice van Houten tar på sig den ikoniska rollen som stumfilmernas stjärna.

Astrid Lindgren är inte den enda svenska nationalskatten med en biografi på väg. Igår berättade Svenska Filminstitutet i Cannes att man arbetar på en film om Greta Garbo, en av de största svenska skådespelerskorna genom tiderna.

I filmen får publiken följa Garbos väg från butiksbiträde i Stockholm till att bli en världsstjärna hos MGM i Hollywood under 1920- och 30-talet. I huvudrollen ser vi Carice van Houten, som haft roller i "Black Book" och "Game of Thrones":

- Jag är uppväxt med stumfilm. Jag har alltid varit fascinerad av den eran. Greta Garbo har berört mig som ingen annan, och hon har aldrig släppt taget, berättar skådespelerskan för Screen.

Svenske Soni Jörgensen skriver manuset som väntas bli klart i höst. Målet är att göra en europeiskt finansierad storfilm i stil med Tomas Alfredsons "Tinker Tailor Soldier Spy". Producenterna lovar en respektfull skildring av Garbo ur en annorlunda vinkel.

- Det har skapats en sådan konstig och felaktig bild av henne. Hon var en glad och viljestark kvinna som njöt av livet och hade stark integritet. Det är klart att det hände en massa grejer när hon lämnade Hollywood. Vi gör mycket research nu och vi ska knäcka koden, säger Helena Danielsson till TT Spektra.

Vem tycker du ska regissera filmen om Garbo? Kommentera nedan.

| 21 maj 2013 10:01 |