Skribent

MovieZine

14 december 2021 | 13:30

Grattis SVT Play, 15 år idag!

Ett 50-tal namnförslag var på tapeten innan man landande i SVT Play. Här är fler fakta som du kanske inte kände till...
Den 14 december 2006 lanserades SVT Play, Sveriges första streamingtjänst. SVT Play på femton år gått från ett buffrande litet fönster på datorn med trögt modem till dagens sömlösa visningar på stor skärm. Idag är tjänsten en självklar destination för många tittare, vare sig du vill catcha upp på de senaste nyheterna eller hitta barndomsfavoriter i arkivet.

– När SVT Play fyllde 10 var målet att den skulle gå från att vara en catch up-tjänst, där man såg det man hade missat när det sändes, till att bli en tv-vana. Där är vi nu, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

Redan nu används SVT Play av nära 6 miljoner svenskar varje vecka. Inom kort förväntas den att gå om SVT1 i publikstorlek:

- En av framgångsfaktorerna för SVT Play har varit att utvecklas tillsammans med tittarna och det fortsätter vi med för att på riktigt vara hela Sveriges streamingtjänst, kommenterar Hanne Stjärne.
 

Visste du detta om SVT Play?

 
● SVT Play startar 2006 och ett år senare är tjänsten redan uppe i 159 miljoner starter om året.

● SVT var först i Sverige med att använda namnet Play för sin streamingtjänst. Ett femtiotal namnförslag var på tapeten innan man landande i SVT Play. Det kunde lika gärna ha hetat till exempel SVT för dig, SVT Alltid eller SVT titta. År 2008 följde andra mediehus efter.

● När man började kunna se SVT Play i mobilen var datakostnaden så hög att det kunde kosta 75 kr i datakostnad bara för att se fem minuter av Rapport.

● 2009 skickar SVT två personer i folkdräkt till Steve Jobs i Kalifornien, för att påskynda godkännandet av SVT Play i App Store. Det hjälper.

● Johan Wahlberg, dåvarande webbstrateg (idag distributionsstrateg) på SVT spår i morgonsoffan 2012 att långt in i framtiden – så långt som 2022 - kommer hologram-tv vara grejen. Vi får väl se vad nästa år har att erbjuda.

På SVT Play kan du just nu se några korta filmer om hur det gick till när tjänsten fick sitt namn, och hela historien om hur SVT Play kom till och blev vad det är idag.
| 14 december 2021 13:30 |