Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 september 2023 | 06:00

Grattis Mikael Persbrandt, 60 år! Minns du hans första stora roll?

Idag fyller Mikael Persbrandt, en av våra tveklöst största och mest etablerade skådespelare, hela 60 år. Men minns du hans första stora roll?
Få svenska skådespelare är så välkända, exponerade och populära som Mikael Persbrandt. Genom åren har den blågula publiken lärt känna hans knallblåa blick och raspiga stämma så pass att det nästan är svårt att skilja skådespelaren från rollerna han spelar. Men han har tagit stora kliv från genombrottsrollen som Gunvald Larsson i Beck-filmerna med prisbelönade och internationella film- och TV-roller.
 
Han inledde karriären som balettdansör innan han började spela teater med bland annat Ingmar Bergman på 1980-talet. Han gjorde ironiskt nog sin TV-debut med en minimal roll som taxichaufför i Hamilton-filmen ”Fiendens fiende” (1990), där blivande kollegan Peter Haber spelade Jan Guillous ikoniske agent.
 
 
Men det var i folkkära såpan ”Rederiet” han hade sin första stora roll, som Ola Simonsson. Denna mystiska fotograf och smågangster gled runt på färjan Freja i tre säsonger, 1-2 samt 4 (1992-1994) och svenska folket fick en smygtitt på vad som skulle bli en av våra kändaste skådespelare.
 
Hans första filmroll var lika ironiskt den i en Beck-film, ”Polismördaren” (1994) där han lämpligt nog spelade just polis. Detta var dock under perioden där Rolf Lassgård spelade hans kommande paradroll Gunvald medan Gösta Ekman gestaltade Martin Beck.
 
 
Efter några mindre roller kom det ultimata genombrottet som hårdingarnas hårding Gunvald Larsson i en ny serie Beck-filmer. Med ”Beck – Lockpojken” (1997) som första och ”Beck - Gunvald” (2016) som sista så kom Persbrandt att spela Gunvald i hela 31 filmer.
 
 
Men han har däremellan etablerat sig i en rad filmer. Han har bland annat vunnit Guldbagge för både ”Maria Larssons eviga ögonblick" (2008) och ”Mig äger ingen” (2013). Han spelade huvudrollen i Oscarsbelönade ”Hämnden” (2010) och karaktären Beorn i Peter Jacksons Hobbit-trilogi. Han tog även över rollen som Carl Hamilton i två filmer, ”I nationens intresse” (2011) och ”Men inte om det gäller din dotter” (2012).
 
På TV har man bland annat kunnat se honom i reklamfilm för Vasakronan, ”Här är ditt liv” med Ingvar Oldsberg samt TV-serien ”Sex Education”. Han har även fortsatt spela teater, drivit företag, varit sommarvärd i Sveriges Radio, varit Unicef-ambassadör, lett en podcast och gjort konst.
 
Oavsett om du bäst minns han som Gunvald Larsson - eller Ola i ”Rederiet” - så går det inte att förneka att stjärnan har en spännande, mångsidig karriär bakom sig. Och tveklöst framför sig.
 
Grattis på 60-årsdagen, Mikael Persbrandt!
 
Vilken är din favoritroll av Persbrandt?
| 25 september 2023 06:00 |