Skribent

Mats Karlsson

14 mars 2013 | 15:01

Grattis Michael Caine, 80 år!

Gjorde sin första roll redan 1950 och är nu mer aktiv än någonsin.

Michae Caine föddes som Maurice Micklewhite i London 1933. Han hoppade av skolan som 15-åring för att börja jobba innan han tjänstgjorde i armén under Koreakriget. Väl tillbaka i England fick han jobb på teatern som asisterande stage manager. Efter inrådan av hans agent tog han namnet Caine efter filmen "Myteriet på Caine".

dfg

Caine medverkade i ett 100-tal olika TV-produktioner och fick internationell uppmärksamhet med "Zulu" 1964. Men det stora genombrottet kom med rollerna i "Fallet Ipcress" 1965 och "Fallet Alfie" 1966. Han följde upp med roller i "Högt spel i Orienten", "Ruttet spel" och "Slaget om England". Väl inne på 70-talet så fick han roller i "Självmordspatrullen", "The Last Valley" och 1975 spelade han mot Sean Connery i "Mannen som ville bli kung" och gjorde en solid insats i "Örnen har landat" 1976.

80-talet tog han ett ytterligare steg mot uppmärksamhet, när Caine fick en Oscar för sin rollprestation i "Hannah och hennes systrar". Han upprepade bedriften 1999 i Lasse Hallströms "Ciderhusreglerna". Under 2000-talet har han samarbetat med Christopher Nolan som har resulterat i att han har upptäckts av den yngre publiken. Förutom hans roll som betjänten Alfred i "Batman"-trilogin har han även medverkat i "Prestige" och "Inception" och säger själv att han kommer medverka i Nolans nästkommande film, som vi nu vet är "Interstellar".

Michael Caine är en skådespelare som oavsett hur liten roll han har, stjäl uppmärksamheten. Han ger mer än de som har stora huvudroller och glädjande nog är han en av få som inte har blivit bekväm och levererar mediokra rollprestationer. Tvärtom, han går in helhjärtat och får oss att stumna av beundran varje gång han gör en roll. Jag lyfter hatten så högt att jag får kramp i armarna, men det är han väl värd!

| 14 mars 2013 15:01 |