Serie

Skribent

Andreas Samuelson

12 november 2023 | 14:00

"Will & Grace"-favoriten är tillbaka: Megan Mullally firar 65 med sin "bästa roll någonsin"

Megan Mullally etablerade sig i populärkulturen som Karen i ”Will & Grace”. Men tidigt i karriären spelade hon mot både Tom Cruise och Jim Carrey. Idag fyller hon 65 år.
Komediserien ”Will & Grace” var en av TV-historiens första sitcoms med en homosexuell huvudkaraktär. Men trots titelfigurerna, spelade av Eric McCormack och Grace Adler, samt sidekicken Jack (Sean Hayes) så var det Megan Mullally i rollen som fräcka, alkoholiserade miljonärsfrun Karen som stal showen avsnitt efter avsnitt.
 
Men redan innan rollen som gav henne både Emmys och Golden Globe-nomineringar så hade hon medverkat i en rad filmer och TV-serier. Hon filmdebuterade som sexarbetare i komedin ”Föräldrafritt” (1983) med Tom Cruise. Hennes andra filmroll var i vampyrkomedin ”En lady på bettet” (1985) där hon spelade mot en ung Jim Carrey. Se scenen ur filmen nedan:
 
 
Därefter har hon gästspelat i TV-serier som ”Mord och inga visor”, ”Frasier”, ”Batman: The Animated Series” och ”Seinfeld”, för vilken hon ursprungligen provspelade för rollen som Elaine.
 
Large 25ec78c348c85d67b1c9298333af5cb9 bild1
 
Men det var rollen som Karen som innebar hennes ordentliga genombrott och hon medverkade i seriens alla elva säsonger, även om bråk bakom kulisserna gjorde stämningen sur i slutet.
 
Vi har sedan dess medverkat i serier som ”30 Rock”, ”Parks and Recreation”, ”Simpsons” samt i flera filmer. Bara i år medverkar hon i filmerna ”Dicks: The Musical” och ”First Time Female Director” samt kommande TV-serien ”Percy Jackson and the Olympians” som Alekto. 
 
Large 25ec78c348c85d67b1c9298333af5cb9 bild2
 
"Dicks: The Musical" har Sverigepremiär nästa vecka och musikalen är ett projekt som ligger henne varmt om hjärtat.
 
- Det här är verkligen min favorit av allt jag någonsin gjort. Jag sade faktiskt till Nick (Offerman, hennes man) tidigt när vi repeterade att det inkluderar mina främsta styrkor, som är sång, komedi och att vara konstig, sade hon i en intervju med Movieweb.
 
Hon har också samarbetat på flera projekt tillsammans med maken Nick Offerman, bland annat boken ”The Greatest Love Story Ever Told” som blev en bästsäljare. Man kan även följa dem på många av sina äventyr på Mullallys instagram-konto @meganomullally:
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Megan Mullally (@meganomullally)

 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Megan Mullally (@meganomullally)

 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Megan Mullally (@meganomullally)

 
Grattis på 65-årsdagen!
 
Vilken är din favoritroll av Megan Mullally? Och ser du fram emot "Dicks: The Musical"?
| 12 november 2023 14:00 |