Film

Skribent

MovieZine

9 december 2016 | 10:30

Grattis Kirk Douglas, 100 år!

Den legendariske skådespelaren har levt Hollywood-drömmen som nästan ingen annan.
Idag fyller Kirk Douglas 100 år. Några av hans största filmer är “Champion,” “Illusionernas stad,” “Han som älskade livet,” “En världsomsegling under havet,” “Sheriffen i Dodge City”, “7 dagar i maj“, "Ärans väg,” och “Viddernas man”, men mest känd är han nog för att ha spelat huvudrollen i Stanley Kubricks "Spartacus".

Apropå sitt arbetsförhållande med Kubrick säger han så här i en ny intervju med Variety:

- Svår? Han uppfann det ordet. Men han var talangfull. Så, vi bråkade mycket, men jag uppskattade alltid hans talang. Jag sa alltid att han var en skitstövel, men han var en talangfull, talangfull kille.

Douglas har arbetat med de flesta av Hollywoods största regissörer, som Billy Wilder, John Frankenheimer, Howard Hawks, John Huston, Elia Kazan, Joseph L. Mankiewicz, Vincente Minnelli, och William Wyler, men egentligen ville han inte bli filmskådespelare överhuvudtaget.

- Jag ville aldrig göra film. Jag ansåg mig själv vara en teaterskådespelare, och jag började min karriär på Broadway. Men Betty Bacall hjälpte mig. Hon åkte till Hollywood, hon bodde med Humphrey Bogart då, och hon sa till Hal Wallis att han "var tvungen att kolla in Kirk Douglas". Så Hal Wallis kom till New York och erbjöd mig ett kontrakt. Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag behövde pengarna. Så, jag åkte över till Hollywood.

Han nominerades för tre Oscarsstatyetter innan han fick en heders-Oscar år 1996, samma år som han drabbades av en svår stroke vilken påverkade hans tal. Sedan dess har han arbetat för att gynna forskningen kring åkomman och människor som drabbats av den. Hollywood är dock inte som han minns det längre:

- Jag är nu 100 år gammal. Jag läser om Hollywood, men jag känner inte igen människorna. Var är Burt? Var är Laurence Olivier? De är alla borta nu. Jag saknar dem. Jag känner mig ensam.

Kirk Douglas och hans fru Anne Buydens, som han fortfarande bor med och som han varit gift med i över 63 år, driver tillsammans en fond, som sedan starten år 1953 skänkt drygt 120 miljoner dollar till olika välgörande ändamål.

- Jag har skänkt bort den största delen av min förmögenhet, för att det behagar mig. Jag föddes fattig. Min mamma och pappa kom från Ryssland, och jag tror inte att de hade fått komma in i landet idag. Så jag har mycket att vara tacksam för.

I slutet av intervjun säger Douglas med ett stort leende:

- Jag tror att det börjar bli dags för mig att slappna av nu. Vi får göra det här igen när jag fyller 200!
| 9 december 2016 10:30 |