Film

Skribent

Mats Karlsson

17 januari 2021 | 08:00

Grattis James Earl Jones, 90 år idag!

Vi gratulerar mannen med den ikoniska rösten.
Sedan 1952 har James Earl Jones förgyllt tillvaron för många film- och tv-intresserade. Föga förvånande är den nyblivna 90-åringens filmografi välfylld, där framför allt två saker sticker ut: "Lejonkungen" och "Star Wars". Det de två filmerna har gemensamt är att båda nyttjar skådespelarens välkända röst och det gav karaktärerna en välbehövlig tyngd.
 
Men det hela inleddes 1952 i tv-serien "The Guiding Light" och den första större filmen blev Stanley Kubricks "Dr Strangelove". Men som vi alla vet förändrades allt 1977 när han fick röstrollen som Darth Vader (och därmed ersatte David Prowses röst).
 
Earl Jones lyckades även nå ut till de utanför Star Wars-sfären när han gjorde rösten till Mufasa i Disneys "Lejonkungen" (något han gjorde igen i nyversionen som kom 2019). Men självfallet hittas mycket annat i hans långa filmografi, exempelvis som den barske kung Jaffe Joffer i "En prins i New York".
 
Förutom de ovan nämnda skulle jag vilja nämna hans korta, men ack så befästa avtryck i "Rötter", där han gestaltade Alex Haley. Vi ska heller inte förglömma rollerna i "Conan Barbaren", "Jakten på Röd oktober" och "Patrioter". Närmast ser vi 90-åringen i uppföljaren "Coming 2 America", som får streamingpremiär 5 mars på Amazon Prime.
 
 
Stort grattis James Earl Jones!
| 17 januari 2021 08:00 |