Film

Skribent

MovieZine

11 oktober 2021 | 20:50

”Gökboet” kommer tillbaka på bio i höst

Se Jack Nicholson briljera i Milos Formans femfaldigt Oscarsvinnande klassiker från 1975.
Biografernas nyöppning efter en lång pandemitorka har visat sig vara en succé, med publikmagneten James Bond och besöksrekord hos Svenska Bio. Nu fortsätter också klassiker-satsningen hos Filmstaden, och först ut i höst är 70-talsklassikern ”Gökboet”.

I Milos Formans dramakomedi från 1975 följer vi med till ett dårhus där självaste Jack Nicholson dyker upp och skapar kaos. Hans rollfigur R.P. McMurphy låtsas vara galen och lyckas driva den strikta sköterskan Ratched till vansinne medan han skaffar sig polare bland patienterna. Nicholson vann en Oscar för sin roll, en av totalt 5 tunga priser som filmen knep på 1976 års Oscarsgala, inklusive Bästa film!

- Mina vänner varnade mig för att göra filmen, har den tjeckiske regissören Milos Forman berättat i intervjuer. Historien är så amerikansk, menade de, så jag som immigrant kunde inte göra den rättvisa. Men för mig var den som tagen ur verkliga livet, det liv jag levde i Tjeckoslovaniek från födseln 1932 till år 1968. Kummunistpartiet var min Nurse Ratched, som berättade vad jag fick och inte fick göra, var jag fick och inte fick gå, till och med vem jag var och inte var.

”Gökboet” går upp på Filmstadens biografer den 19 oktober.
| 11 oktober 2021 20:50 |