BIOTOPPEN

Skribent

Alexander Kardelo

5 april 2021 | 09:30

"Godzilla vs Kong" är 2021 års första stora biosuccé

En monsterhit på amerikanska biodukar - men Sverigepremiären dröjer lite till.
Publiken verkar mer än redo att återvända till biograferna, det visar iallafall förra veckans USA-premiär för "Godzilla vs Kong". Den nya monsterfilmen drog in 48.5 miljoner dollar på amerikanska box office under de första fem dagarna - den klart största biofilmen sedan pandemin bröt ut för mer än ett år sedan.

Det hjälper såklart att allt fler biografer i USA har kunnat öppna. "Godzilla vs Kong" gick upp på över 3000 biografer med en publikkapacitet på 50 procent.

De globala intäkterna är nu uppe på 285 miljoner dollar, skriver Variety.

Samtidigt som "Godzilla vs Kong" släpptes på amerikansk bio gick den även ut på streaming på HBO Max. Starka biointäkter visar dock att många har saknat upplevelsen av en svulstig, korkad och popcornosande blockbuster på bioduken.

- Det globala mottagandet för filmen på bio är ett positivt tecken för biobesöken då folk ser fram emot underhållning i en värld efter pandemin, kommenterar studion Legendarys viceordförande Mary Parent.
 
 
Frågan är däremot hur mycket filmen samtidigt tar skada av piracy, då den fortfarande inte har kunnat släppas i många länder. Här i Sverige kommer "Godzilla vs Kong" upp på bio först när Filmstaden kan öppna och publiktaket höjs - vilket troligtvis sker först i maj.
 
Ju längre Sverigepremiären dröjer, desto fler nyfikna tittare lär hitta filmen på alternativa och illegala sätt. Det logiska för Warner Bros vore att göra filmen tillgänglig på video-on-demand även här, så snart som möjligt.
| 5 april 2021 09:30 |