Skribent

Patrik Jonsson

9 maj 2013 | 23:30

Gillian Anderson är tillbaka på TV

På 90-talet och under början av 00-talet såg man henne lösa fall med parhästen David Duchovny vecka efter vecka i "X-Files", men sedan dess har hennes framträdanden varit åt det mer sparsmakade hållet.

Nu är hon dock precis som rubriken antyder tillbaka och denna gång som en målmedveten, för att inte säga besatt, polis i jakten på en seriemördare i Belfast i miniserien "The Fall". Serien utspelar sig alltså i Nordirland där en rad sammankopplade mord har skett.

Den nordirländska polisen tilldelas 28 dagar för att lösa fallet men då de sedermera misslyckas med just detta så kontaktar man London som skickar Stella Gibson (Anderson) från MPS (Metropolitan Police Service) i hopp om att stoppa denne blodtörstige tillika beräknande seriemördare.

"The Fall" har det upplägget att vi kommer att få följa både Gibsons (polisens) och seriemördarens besatthet, vi kommer med andra ord att få reda på mördarens identitet redan från starten. Detta är alltså inte någon "Who-Dunnit thriller" utan mer en thriller som ligger och gnager på det psykologiska planet.

Serien är skapad, skriven samt producerad av Allan Cubitt som tidigare skrivit manus till bland annat filmen "The Boys Are Back" och serien "Prime Suspect". Förutom Gillian Anderson i huvudrollen finns bland andra Jamie Dornan ("Once Upon A Time") och Archie Panjabi ("The Good Wife") i övriga roller.

"The Fall" har premiär nu på måndag, det vill säga den 13:e maj, på BBC Two (12:e maj på RTE One) och kommer att bestå av fem timslånga avsnitt. Netflix kommer dock att eftersända serien tisdagen den 28:e maj då de i vanlig ordning gör samtliga avsnitt tillgängliga på en och samma gång.

Det snackas allra redan om prisregn över den här serien och i fokus står Gillian Andersons rollprestation som sägs vara något alldeles speciellt. Jag personligen tror också på "The Fall"; Anderson är en liten favorit, det är ett intressant upplägg, passande miljöer och jag är, som säkert många av er redan vet, helt torsk på sådana här seriemördarhistorier.

Det här är säkert något ni bör kolla in och en teaser kan ni kolla in redan här och nu.

| 9 maj 2013 23:30 |