Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

19 februari 2015 | 19:00

Gick "Kingsman" för långt med sitt svenska sexskämt?

Matthew Vaughns svar på kritiken: "Jäkla feminister…"
Spoilervarning om du ännu inte har sett "Kingsman: The Secret Service".

Huvuden exploderar, folk klyvs mitt itu och i en särskilt brutal scen slaktas en full kyrka. Men det är inte våldsamheterna i "Kingsman: The Secret Service" som skapar debatt. Snarare ett visst sexskämt levererat av vår svenska Hanna Alström i rollen som prinsessa. 

Det handlar såklart om repliken där hon lovar unge Eggsy att "om du räddar världen, kan vi göra det i tvåan". Vilket de också gör, i filmens allra sista scen. Något som väckt en del kritik från både publiken och recensenter.

Regissören Matthew Vaughn förklarar sig med att det är ännu en hyllning till gamla tidens Bondrullar, en snäppet mer vågad antydning än de som till exempel Roger Moore-filmerna redan var fulla av.

- Där fanns alltid sexuella anspelningar, och de kom från männens sida. Jag vänder på det, tycker jag, och ger kvinnan makten, säger han till EW.com.

De som anklagar honom för att hata kvinnor kallar han "bloody feminists".

- Några jäkla feminister har anklagat mig för att vara kvinnohatare. Det kan inte vara längre från sanningen. Jag tycker det hyllar kvinnor, på ett sätt. Visst kommer det skapa rabalder, men jag tänkte mig det som kaxigt, med glimten i ögat och lite galet.

Matthew Vaughn tror också att 1 av 5 tittare blir stött, medan 4 av 5 skrattar så de kiknar. 

- Folk behöver bara slappna av lite. Seriöst, är det mer förolämpande än huvuden som sprängs, än massakern i kyrkan och alla svordomar? 

Vad tycker ni om sexskämtet i filmen? Kul eller pinsamt? Kommentera nedan.
| 19 februari 2015 19:00 |