Serie

Skribent

Carl Adam Anderberg

19 maj 2015 | 14:00

George R. R. Martin om Sansa-kontroversen

"Game of Thrones"-författaren delger sina tankar kring senaste avsnittet, och skillnaderna mellan bok och TV-serie.
SPOILERS FÖR SENASTE AVSNITTET NEDAN.

Sansa Stark blev som bekant tvungen att fullborda sitt äktenskap med Ramsay Bolton genom att bli våldtagen av sin nya sadistiska make, framför ögonen på Theon. I böckerna händer dock aldrig detta. Ramsay gifter sig med en annan kvinna och många fans menar att den här händelsen är den hittills största avvikelsen mellan böckerna och HBO:s TV-serie.

Författaren till megasuccéerna, George R. R. Martin, blev tydligen översvämmad med arga brev efter att avsnittet sändes, och han kände sig därför tvungen att göra ett uttalande på sin blogg.

Han skrev:

- Hur många barn hade Scarlett O'Hara? Tre, i boken. Ett, i filmen. Inga, i verkliga livet: hon var en påhittad karaktär, hon har aldrig funnits. Serien är serien, böckerna är böckerna, det är två olika versioner av samma historia. Det har funnits skillnader mellan böckerna och serien sedan första avsnittet av första säsongen. Och jag har talat om fjärilseffekten ända sedan dess. Små skillnader leder till större skillnader som leder till enorma skillnader. HBO har kommit mer än 40 timmar in i den omöjliga och krävande processen att tolka mina extremt långa och överdrivet komplexa böcker, med lager av handlingar och sidohandlingar, vändningar och opålitliga berättare, förändringar av synvinklar och tvetydigheter, och ett hundratal karaktärer.

Martin försvarar också serieskaparna David Benioff, Dan Weiss och författaren till avsnittet; Bryan Cogman:

- De försöker göra den bästa TV-serien de kan. Två vägar som delar sig in i den mörka skogen, antar jag. Men vi alla vill fortfarande att vi ska sluta upp på samma ställe. Under tiden hoppas vi att både läsare och tittare uppskattar resan. Eller resorna kanske. Ibland växer fjärilar till drakar.

George R. R. Martin är exekutiv producent för TV-serien men har inte vetorätt på eventuella avvikelser från hans böcker. Fans av böckerna har oroats över att serien kanske kommer avslöja slutet på historien om Westeros innan sista boken har hunnit släppas. Den sjätte boken (av sju), "The Winds of Winter" släpps inte förrens år 2016, och serieskaparna har hela tiden hävdat att serien kommer att sluta efter sju säsonger. Den femte pågår som bekant just nu. 
En kamp mot klockan för Martin, alltså.
| 19 maj 2015 14:00 |