Film

Skribent

MovieZine

15 december 2016 | 18:00

"Rogue One"-regissören Gareth Edwards om sitt pinsamma första möte med George Lucas

"George, jag har gjort en sci-fi-film."
Gareth Edwards kan äntligen luta sig tillbaka. "Rogue One" är skeppad och har haft premiär, och hans arbete med sagan är över för den här gången. MovieZine träffade den avslappnade regissören på ett hotell i London där vi fick chansen att fråga ut honom om hans favoritfilm i serien, vad han egentligen tycker om prequel-trilogin, och hur hans första möte med George Lucas gick till.

När och hur upptäckte du "Star Wars"?

- Jag var två år gammal när filmen kom ut, så jag har inget minne av att se den för första gången. Men jag minns att mina föräldrar skaffade en Betamax-spelare som de tog hem, och min granne hade ett band med "Star Wars" på som de hade spelat in från TV. Jag gick dit och bönade och bad om att få låna det och lovade att jag skulle lämna tillbaka det samma kväll. Jag lämnade aldrig någonsin tillbaka det. Jag kollade på det varje dag före skolan i åtminstone några år, så jag måste ha sett filmen 200 gånger eller mer.

Det innebär självklart en hel del press att göra en "Star Wars"-film, hur gjorde du för att inte låta den pressen förlama dig?

-  Ja, om man tänker på det för mycket så är det lite förlamande, men i slutändan får man bara klippa banden och skapa en bubbla runt sig. Om man gör film och bara försöker tillfredsställa andra människor så tenderar man att göra dåliga filmer. Så man måste göra filmen för sig själv. Som Luke Skywalker i "Stjärnornas krig" när han stänger av datorn i sin X-Wing och bara litar på sina instinkter och på att det han gör är rätt, och vi som filmskapare var tvungna att göra likadant. Vi fick "stänga av" internet.

Hur var det att träffa George Lucas för första gången? Gav han dig några råd?

- Jag hade faktiskt träffat honom innan, och jag har aldrig sagt det till honom, men den allra första filmen jag gjorde var en sci-fi-film med väldigt låg budget, och den nominerades till ett pris i USA. Så jag åkte dit, och av en slump så skulle George få ett "Lifetime Achievement Award" på samma gala. Plötsligt såg vi honom bara gå förbi oss och min kompis började tjata: "Gå och prata med honom!". Men jag tyckte att det var för pinsamt, så det slutade med att min kompis istället gick fram till honom och sa: "Hej George, min vän här är nominerad i en kategori och han vill bara hälsa. Så jag sa lite stammande: "George, jag har gjort en sci-fi-film, och jag började göra filmer på grund av dig så jag vill bara säga tack!". Och det var långt före allt det här så jag hade ju ingen aning om att jag själv skulle få regissera en "Star Wars"-film några år senare.


Gareth Edwards och George Lucas under inspelningarna av "Rogue One".

Vilken "Star Wars"-film är din personliga favorit, och varför?

- "A New Hope", därför att det är den första. Det var det största hoppet liksom, från "inget" till "Star Wars".

Vad tycker du om prequel-trilogin?

- Jag tycker att de är riktigt häftiga! Jag tycker att man ser att George försökte pressa gränserna, och definitivt att han försökte utveckla teknologin. Jag inspirerades så klart av den första "Star Wars"-filmen, men jag fick också chansen att göra film på grund av George i och med att han utvecklade digitalkamerorna, och att klippa film på datorer, och att göra datoreffekter och 3D. Så jag vill inte bara tacka honom för inspirationen utan också för att han på många sätt lät vår generation göra film utan att ha miljontals dollar i budget bakom oss. Jag har sett prequel-trilogin enormt många gånger för att få inspiration. 

Det är välkänt att George Lucas alltid ville pressa gränserna för vad som var möjligt i "Star Wars"-universumet, men också att han kanske inte var helt nöjd med att "The Force Awakens" härmade "A New Hope" så pass mycket som den gjorde. Talade han någonsin med dig om att våga gå i helt nya riktningar med "Rogue One"?

- Vi snackade inte så mycket innan "Rogue One" redan var igång, men om man tittar på vad George alltid har gjort så är det att ta risker. "Stjärnornas krig" var en enormt riskabel film att göra. Om man tittar tillbaka på det nu så låter det ju galet att någon ens skulle bli nervös över att göra den, men då försökte studion stänga ner filmen flera gånger. Jag tror att han gick igenom helvetet när han gjorde den, och sedan blev det den största succén som någon någonsin hade sett. Så om man ska göra något som verkligen speglar "Star Wars" så måste man våga ta risker, och vi hade mandat att göra det med "Rogue One" eftersom att det är en spinoff-film. Det betydde att vi kunde vara unika och inte behöva lägga upp teman och karaktärer för framtida filmer. Vi kunde göra vår grej fullt ut.


Vad tyckte du om "Rogue One"? Kommentera gärna nedan!
| 15 december 2016 18:00 |