Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

18 april 2014 | 20:01

"Game of Thrones"-tröja ledde till avstängning

Hårda bud i Mellerud. Eller snarare på Bergen Community College i New Jersey, som stängt av en lärare på grund av hans dotters t-shirt.

Det låter helt otroligt, men tydligen får man passa sig om man jobbar på Bergen Community College i New Jersey, USA. Fråga bara konstläraren, professor Francis Schmidt, som oskyldigt lade upp en bild på Google+ föreställande sin 8-åriga dotter Sophia, när hon gjorde en yogaposition i en t-shirt med texten "I will take what is mine with fire and blood" ("Jag kommer att ta det som är mitt med eld och blod").

För "Game of Thrones"-fansen är detta en välkänd fras, tagen ur munnen på drakmodern, Khaleesi aka Daenerys Stormborn (i TV-serien spelad av Emilia Clarke).

Men denna tröja föll icke i god jord hos dekanen på skolan som istället kallade in läraren till ett möte med personalansvariga och där ifrågasatte om texten på tröjan var ett förtäckt hot mot dekanen.

När Schmidt försökte förklara att det var ett citat ur både en mycket välkänd TV-serie såväl som ur en bästsäljande bok, sade sig de andra på mötet inte känna till vare sig serien eller böckerna.

Schmidt frågade också vad i uttrycket som var så hotfullt och fick svaret att "varje gång eld nämns dyker någon upp med en AK-47:a och börjar skjuta vilt omkring sig".

- Jag hade ingen aning om vad jag skulle svara på det. Herregud, jag är en medelålders konstprofessor. Jag äger inga vapen, säger Schmidt till North Jersey.com.

Mötet slutade med att konstprofessorn blev avstängd i åtta dagar utan lön och dessutom tvingad att uppsöka en psykolog.

Trots att beslutet väckt folks ilska står skolan fast vid sin bestraffning och säger i ett pressmeddelande:

- Den inträffade incidenten berör ett privat personalärende på Bergen Community College. Sedan 1 januari 2014 har 34 skolskjutningar inträffat i USA. Säkerhetföreskrifterna påbjuder att vi undersöker alla situationer där en medlem av vårt samfund, oavsett det är en elev, någon i personalen eller en lokalt hemmahörande, uttrycker sin oro över säkerheten.

Schmidt är nu tillbaka i tjänst - med order om att inte bära eller visa kläder med ett ifrågasättande motiv.

Här är bilden som skapade kaoset:

Rätt eller fel? Eller bara galet? Kommentera nedan!

| 18 april 2014 20:01 |