Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 april 2019 | 12:00

"Game of Thrones" och 12 efterlängtade tv-premiärer till i april

Under april får vi bland annat äntligen ta del av "Game of Thrones"-finalen, den första svenska originalserien från Netflix och helt nya "Warrior".
Det är väl ingen som har missat att "Game of Thrones"-premiären nu är mindre än två veckor bort - men april har faktiskt väldigt mycket mer att bjuda på. Eftersom det snart är dags för alla tv-kanaler och streamingtjänster att lämna in sina Emmynomineringsförslag, passar många av distributörerna på att rada upp sina allra bästa serier. 
 
Av den anledningen har vi en alldeles fantastisk tv-månad framför oss. Här nedan har jag samlat mina tretton mest efterlängtade tv-premiärer som april har att bjuda på (och ja, "Game of Thrones" finns givetvis med där i mitten). 
 

"Barry" - 1 april (HBO Nordic)

 
 
En av förra årets bästa nya serier är tillbaka. Bill Haders komediserie, om en yrkesmördande man som hittat teaterkursen i sina drömmar, har gått från mörk komedi till en regelrätt dramaserie med komiska inslag. Med tanke på slutet av den första säsongen är det både ett naturligt och välkommet skifte i ton och känsla. 
 

"Veep" - 1 april (HBO Nordic)

 
 
Julia Louis-Dreyfus är tillbaka i rollen som Selina Meyer efter ett års uppehåll på grund av sin cancerbehandling. Efter att ha fått förhandstitta på säsongen så råder det däremot ingen tvekan om att hon kommer att knipa ännu en Emmy för bästa skådespelerska i en komediserie. Den sista säsongen av "Veep" avslutar starkt!
 

"Our Planet" - 5 april (Netflix)

 
 
Vem kan få nog av att lyssna på David Attenboroughs ljuva stämma... medan han berättar om hur jorden sakta håller på att gå under. De senaste 50 åren har vi lyckats göra mer skada än någonsin förr på vår planet ("Our Planet"), men med Attenboroughs hjälp kanske vi kan återupptäcka några av naturens vackraste mästerverk. Från skaparna av "Planet Earth".
 

"Störst av allt" - 5 april (Netflix)

 
 
Den första svenska originalserien hos Netflix är äntligen här. Efter att ha fått förhandstitta på hela säsongen så kan jag helhjärtat rekommendera den här förvånansvärt starka nya serien. Under blott sex avsnitt får vi följa Majas resa genom det svenska rättsväsendet på ett, vad det verkar, mer verklighetstroget sätt än någonsin förr.
 

"The Chilling Adventures of Sabrina" - 5 april (Netflix)

 
 
Del två (den första säsongen delades upp i två delar) av "The Chilling Adventures of Sabrina" är redan tillbaka, bara några månader efter premiären av de tio första avsnitten i slutet av oktober.
 

"Warrior" - 6 april (HBO Nordic)

 
 
En av månadens mest oväntade nya fullträffar levereras från skaparen av "Banshee" i en slags 1800-tals Bruce Lee möter "The Peaky Blinders", fast med lika mycket blod och nakenhet som i ett av de grövsta avsnitten av "Banshee". Mitt i säsongen bjuds vi dessutom på ett fristående avsnitt av seriösa Tarantino á la "The Hateful Eight"-vibbar. 
 

"Killing Eve" - 8 april (HBO Nordic)

 
 
En av förra årets mest lyckade nya serier. "Killing Eve" började med en relativt liten publik där hemma, som växte sig större och större efter varje avsnitt tills serien plötsligt var en av årets mest omtalade. Katt och råtta-leken mellan våra två huvudkaraktärer fortsätter i den andra säsongen - men nu har även en helt ny lönnmörderska dykt upp.
 

"Fosse/Verdon" - 10 april (HBO Nordic)

 
 
Säga vad man vill om kvalitetsfabriken bakom den amerikanska tv-kanalen FX. De är definitivt inte rädda för att släppa smala produktioner mot en nischad publik. För "Fosse/Verdon" är helt klart en serie som kommer få problem att slå igenom på bred front - men både kvaliteten och skådespelet från Sam Rockwell och Michelle Williams är på en fantastisk hög nivå.
 

"Wisting" - 11 april (Viaplay)

 
 
Man skulle kanske kunna tro att vi har nått fram till bristningsgränsen när det kommer till tv-serier och filmer om småstadspoliser och mord. Den norska originalserien "Wisting" från Viaplay bevisar däremot att det finns plats får åtminstone en sån tv-serie till. Sven Nordin gör huvudrollen som titelkaraktären "Wisting" medan "Matrix"-stjärnan Carrie-Ann Moss kallas in som FBI-agent när det visar sig att en amerikansk lönnmördare kan ha flytt till Norge.
 

"Black Summer" - 11 april (Netflix)

 
 
Netflix droppade den koreanska zombieserien "Kingdom" tidigare i år och bevisade att de hade en riktigt fin fingertoppskänsla för genren. Nu är det dags för "Black Summer", vilket blir streamingjättens nästa zombieapokalyps att prova lyckan. Baserat på trailern så ser det helt klart ut som att det här är en serie värd att hålla ögonen på.
 

"Game of Thrones" - 15 april (HBO Nordic)

 
 
"Game of Thrones", också känd som anledningen till att de flesta av er ens klickade på länken till den här artikeln, är alltså äntligen tillbaka med sin avslutning. Efter nästan två års väntan och spekulering, kommer världens mest hajpade tv-serie (någonsin?) att låta oss ta farväl. Är det ens möjligt för seriens skapare att leva upp till de gigantiska förväntningarna?
 

"Bosch" - 20 april (Amazon Prime/HBO Nordic)

 
 
Titus Welliver är tillbaka i rollen som den hårdnackade snuten "Bosch" i den femte säsongen av Amazon Primes äldsta (ännu aktiva) originalserie. I vanlig ordning arbetas det både med ett aktivt fall, samtidigt som något ur Boschs förflutna kommer tillbaka och sätter käppar i hjulet för honom - denna gången av en dömd mördare som hävdar att Bosch planterade bevis på brottsplatsen.
 

"Gentleman Jack" - 23 april (HBO Nordic)

 
 
Baserad på Ann Listers (spelad av Suranne Jones) egna dagböcker från början av 1800-talet, får vi följa med i denna verklighetsbaserade berättelse om en (för sin tid) väldigt annorlunda markägare och industrialist. 
 
Vilka tv-serier har du sett fram emot mest i april? Kommentera gärna nedan!
| 2 april 2019 12:00 |