Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

20 april 2016 | 16:00

"Game of Thrones" bästa och sämsta avsnitt: håller du med?

Med mindre än en vecka kvar till säsong 6 är det dags att fräscha upp minnet och nosta i gamla godingar med episka slagsmål, utstuderade förräderier och otaliga offer.
Den 25 april bär det av igen och det finns all anledning att bli exalterad och börja fräscha upp minnet. Vilket avsnitt golvade dig mest? Vilket var den största besvikelsen? Med 50 avsnitt bakom oss redan är det svårt att minnas alla med klarhet, men så här tycker röstarna på IMDb. Håller du med?

1. "Hardhome" - Säsong 5, avsnitt 8
Den absoluta favoriten enligt rösterna på IMDb är ett av de senaste vi såg. Jon Snow och The Wildlings i en kaotisk och episk strid mot The Whitewalkers, där de till slut tvingas fly för sina liv ut i en båt. När Jon, Edd och Tormund blickar tillbaka mot land, ser de The Night's King, den mäktigaste av alla Whitewalkers, höja sina armar i triumf, medan alla döda wildlings på slagfältet sakta reser sig upp, odöda.

I samma avsnitt övertygar Tyrion Daenerys att hon behöver honom som rådgivare och låter honom leva. Hans första råd blir att skona Jorah och avslöjar att karlen är kär i henne. Gulligt!

Samtidigt avslöjar Reek/Theon för Sansa att de två brända barnen inte var hennes småbröder Bran och Rickon, vilket ger Sansa kraften att slå sig fri från Ramsay för att finna pojkarna. Med andra ord en katalysator för hela säsong 6 som ska bli Sansas rampljus!

Arya når framgångar under sin nya identitet "Lanna" och lyckas förgifta "the thin man" på order av sin mentor Jaqen H'ghar, vilket The Waif ogillar skarpt. Cersei fortsätter att envisas med att hon är oskyldig och får höra att Tommen inte ens äter längre. 

Vilket avsnitt!

2. "The Rains of Castamere" - Säsong 3, avsnitt 9
Avsnittet med det legendariska "Red Wedding" - stunden som kom som ett slag i ansiktet för alla oss som naivt trodde att House Stark skulle leva lyckliga i alla sina dagar bara för att de är goda.

Trots en ärlig ursäkt från Kung Robb Starks sida till House Frey för att han själv brutit pakten att gifta sig med en Frey-dotter, slutar kvällen värre än bara en bakfylla: hans gravida fru Talisa knivhuggs i magen och dör, Robb knivhuggs i hjärtat och Lady Catelyn, utom sig av sorg, får halsen avskuren. Så gott som hela House Stark utrotas och det blir uppsvinget för House Bolton och Lannister-släkten, som mutat Frey-familjen för morden.

Arya däremot anländer med The Hound för sent, men får bevittna hur Robbs älskade varg Grey Wind, samt en massa Stark-mannar, mördas. Medan hon vill kasta sig in i blodsbadet för hämnd, slås hon medvetslös av The Hound så att han kan bära henne i säkerhet. I samma minnesvärda avsnitt infiltrerar och övertar Daenerys armé staden Yunkai, full med slavar.

Det här avsnittet måste få min röst, då jag var bokstavligen mållös en timme efter vad som markerade stunden då jag insåg att "Game of Thrones" vet inga gränser och har omdefinierat vad TV kan göra.

3. "The Lion and the Rose" - Säsong 4, avsnitt 2
Bröllopet och döden för Kung Joffrey! Efter att seriens unisont mest hatade karaktär först har förödmjukat Tyrion som kopphållare inför alla på sitt bröllop med Margaery Tyrell var det mer än välkommet att snorungen föll ihop i en sorglig pöl av spyor och näsblod efter att någon förgiftat hans vin. Allas misstankar riktas såklart mot Tyrion, och Sansa - dåvarande fru till Tyrion - får hjälp att fly.

Även Tyrions sanna kärlek Shae flyr i detta avsnitt. Det var en bedårande och varm kärlekssaga mellan dessa två udda karaktärer och både fint och sorgligt när Tyrion såg till att Shae fick hjälp att fly efter att Tywin lovat att mörda nästa hora som han ser Tyrion med (och Cersei skvallrat på dem...).

En viktig del i berättelsen var också att Ramsays pappa Roose får nys om vad sonen gjort mot Theon (insert korv-meme, så att säga) och blir rasande över att han huggit av värdet på deras gisslan. Här fick vi också se den minnesvärda scenen där Theon rakar Ramsays skägg, medan Ramsay berättar allt som hände vid "The Red Wedding" och att det var tack vare Boltons. Theon har ett gyllene läge att skära strupen av Ramsay med rakkniven, men det faktum att han knappt visar någon reaktion alls på att hans Stark-familj mördats hjärtlöst, cementerar att Theon verkligen ersatts av Reek i ett mästerligt stycke manusförfattande.

Ramsay beordras hur som helst att överta Moat Cailin med hjälp av Theon och om han lyckas ska han få byta ut efternamnet Snow och bli en sann Bolton. Och vi vet hur resten gick...

4. "The Laws of Gods and Men" - Säsong 4, avsnitt 6
Det är dags för Tyrions rättegång efter mordet på Kung Joffrey och de flesta tror att han hjälpte Sansa att hämnas sin familj genom att förgifta kungen. Den enda som kan vittna för Tyrions oskuld i saken är Shae, men hon sviker honom. Förkrossad tappar Tyrion fullkomligt kontrollen i en av hans bästa, mest välspelade ögonblick. 

Allt förtryckt hat och ilska mot den orättvisa behandlingen från sin familj, som han tvingats genomlida under alla år för att han råkade födas som dvärg, kommer till sist ut i ord och det är knappast till hans fördel i rätten. Men han säger vad vi alla känner och man blir både arg och ledsen för hans skull. Han ber till sist att få slåss för sitt liv, eftersom domarna knappast kommer att ge sitt stöd efter allt han sagt.

Samtidigt fåt Stannis Baratheon igenom ett stort banklån till sin kupp och Daenerys börjar tappa kontroll över sina allt större drakar.

5. "The Mountain and the Viper" - Säsong 4, avsnitt 8
Det femte mest populära avsnittet genom "Game of Thrones" historia vann nog många splatter-älskares hjärtan (mitt, i alla fall). Kommer ni ihåg kampen mellan The Mountain och The Viper, som slutade med mosade ögonglober och en kluven skalle?

Oberyn Martell/Viper var Tyrions försvar i "rättegången" efter Kung Joffreys förgiftning och såg först ut att ha besegrat The Mountain. Precis när Tyrion och Jaime börjat pusta ut, fällde The Mountain Oberyn till marken, körde tummarna i ögonen på honom och spräckte hans skalle i en enda mosig sylt, vilket betydde att Tyrion nu var officiellt fälld och dödsdömd.

I samma avsnitt hinner Daenerys landsförvisa Jorah för förräderi och Sansa räddar Littlefinger genom att ljuga om hans mord på Lysa. The Wildlings attackerar Mole's Town, men Ygritte skonar Gilly och bebisen. Ramsay övertar Moat Cailin med hjälp av Theon och trots att The Ironborns kapitulerar för Ramsay, dödar han dem ändå - trevlig, som han är.

Sämsta avsnittet: "Unbowed, Unbent, Unbroken" - Säsong 5, avsnitt 6
Det minst uppskattade avsnittet av alla 5 säsonger enligt IMDb:s användarröster är det som innehåller Sansas våldtäkt på bröllopsnatten, där Ramsay samtidigt tvingade Theon att titta på. Då man självklart vill ge tummen ner till själva illgärningen, tycker jag personligen att det var en välgjord och minnesvärd scen.

Trots att det var väldigt fint att se en mer faderlig och mjukare sida av Jaime under hans välvilliga försök att föra hem sin bortgifta dotter och trots den spännande rättegången mot Loras Tyrell där både han och Margaery fälldes tack vare Cerseis onda list, hade avsnittet sina brister.

Arya, som hade en skittråkig säsong, fyllde ut en stor del av speltiden med att lära sig ljuga. Även om det var en av de mer intressanta stunderna i hennes storyline i och med att hon skapar en ny identitet och förgiftar en sjuk flicka, går det ändå inte att bortse ifrån den överlag låga nivån på hennes femte säsong. Som den personliga favoritkaraktär som hon är, hoppas jag på ett uppsving från och med nu.

Tyrion och Jorah hade också ett stort parti, som mest bestod av exposition innan de kidnappades av pirater. Även om jag har en känsla av att jag sett tråkigare avsnitt, är det ett förståeligt resultat. Själv finner jag hela Brans storyline från början till slut som en enda outhärdligt lång gäspning, vilket jag hoppas att lite von Sydow kan liva upp. Även Stannis och Melisandre har varit ointressanta för mig, men jag har mina förväntningar på en vändning snart i säsong 6. 

Med femtio avsnitt i bagaget är det inte lätt att avgöra sina favoriter och förlorare, men på MovieZine är vi mer än nyfikna på vilka avsnitt ni minns som särskilt bra och dåliga! Har IMDb:s tyckare rätt, eller vad hade du ändrat?
| 20 april 2016 16:00 |