Film

Skribent

MovieZine

13 maj 2021 | 17:30

Fyra svenska regissörer bakom ny äventyrsfilm för hela familjen

Den dystopiska äventyrsthrillern "Fungi" ska både underhålla och inspirera till reflektion, samt visa hur samarbete är den riktiga nyckeln till framgång.
Är fyra regissörer alldeles för många, eller är det snarare ett kreativt recept på framång? Filmskaparna bakom det svenska långfilmsprojektet "Fungi" tror på det sistnända, när de förbereder inspelningen av sin dystopiska äventyrsfilm.
 
De regissörer som ligger bakom produktionen är Ove Valeskog, Lottie Johansson, Björn Engström och Sofia Brattvall, som alla sedan tidigare är verksamma inom flera delar av filmskapandeprocessen.
 
Filmens handling tar avstamp i en närstående framtid, där mänskligheten har manipulerats och decimerats av farliga svamporganismer. Vi får följa en grupp forskare som flyr till en skyddsbunker, där de tillsammans ska försöka ta fram ett botemedel. 
 

Vill inspirera till hållbarhet och gemensamt ansvar

 
Visionen för projektet är att göra en äventyrsthriller som kan ses av hela familjen och underhålla alla åldrar, men samtidigt skapa reflektioner kring den utmanande framtid som människan snart går till mötes, om vi inte börjar värna mer om miljön och tänka på våra konsumtionsvanor.
 
- Det filosofiska, bakomliggande syftet med "Fungi" är att förmedla ett nytt perspektiv på miljöproblematiken som världen brottas med och samtidigt visualisera ett nytt synsätt på samspel mellan människa och natur. Dessa viktiga värderingar genomsyrar hela produktionen från start till mål, berättar Johansson i ett pressmeddelande.
 
- Med "Fungi" så har vi verkligen ett projekt där vi både kan vara kreativa och samtidigt så goda frön inför framtiden, tillägger Brattvall. 
 
Large 575c4056f74977930f31dab8ef48fc38 ska cc 88rmavbild 202021 05 13 20kl. 2010.59.50
 

Styrka i samarbete

 
Samtliga fyra filmskapare står även som filmens producenter, och som regissörer bidrar de med olika spetskompetenser. Lottie Johansson, som även är aktiv som skådespelare (och bland annat har synts i SVT-serien "Andra åket"), kommer dessutom att göra en av filmens huvudroller.
 
Ett uppdelat regiarbete är något vi är mer bekanta med inom tv-världen, men som däremot är mindre vanligt när det kommer till långfilm. Filmskaparna ser däremot detta som en fördel på flera sätt, och hoppas kunna inspirera fler att följa i samma spår. 
 
- Att vara fyra regissörer på ett och samma projekt är inspirerande för det berikar både handling och karaktärsutveckling att vara fler som håller koll på alla delar innan och under inspelning. Det här arbetssättet bäddar även för fortsatt samarbete då långfilmen fungerar som pilot inför en tv-serie som vi siktar på att utveckla som nästa steg. Vi hoppas att samarbetet är ett framgångsrecept som inspirerar andra filmarbetare att våga gå samman och göra saker tillsammans, säger Ole Valeskog i ett pressmeddelande.
 
Från vänster: Björn Engström, Ove Valeskog, Sofia Brattvall och Lottie Johansson. 
 

Lågbudget begränsar inte

 
Filmskaparna beskriver även produktionen som ett projekt som främst drivs av en stor passion, där regissörernas kärlek till filmskapandet ligger till grund för alla beslut. De vill samtidigt bevisa att det går att göra högkvalitativ film utan en hög budget, eller stöd från traditionella insatser.
 
- Film-Sverige kan ofta upplevas som en exklusiv klubb för ett fåtal utvalda och allt för ofta har vi förvånats över vilka uttjatade genrefilmer och tv-serier som plattformarna och produktionsbolagen väljer att satsa på. Att göra film på det här sättet, utanför det vanliga systemet, gör det möjligt för oss att göra en annan typ av film, menar Engström. 
 
Just nu förbereder man sig för en intensiv utomhusinspelning som kommer att vara krävande på flera sätt, där både team och skådespelare sover i tält och på båtar under hela inspelningsperioden. Filmen spelas in under två veckor denna sommar, runt Sörmland och Upplands skärgårdar. 
 
Filmteamet hälsar att de är öppna för att ta emot ansökningar från äventyrslystna och hungriga talanger, både framför och bakom kameran. Är du intresserad? Skicka ett mail till fungimovie@gmail.com, eller hör av dig via projektets Instagramkonto, och berätta mer om hur du vill bidra.
| 13 maj 2021 17:30 |