Skribent

Daniel Feldt

12 maj 2009 | 17:15

Fullt med auteurer i Cannes

Årets Cannesfestival är fylld med titlar från regissörer som inte är helt främmande för den prestigefyllda filmfestivalen. Här är några av dem.

Det är ett starkt startfält för Cannes i år. Sprängfyllt med auteurer som ska visa upp sina nya alster. Alster som i flera fall är stressade till att bli klippta, skurna och mixade lagom till festivalens öppning, som t ex Tarantino.

Quentin Tarantino har skrivit på manuset till krigsspaghettirullen "Inglourious Basterds" i tio år. För många av oss så är det nästan svårt att minnas tillbaka till tiden innan Tarantino började prata om "Basterds". Hans mål var att få filmen klar till årets Cannes och det verkar som om han har lyckats; den kommer att visas den 20 maj inför en förväntansfull och kritisk publik.

Andra auteurer med sin egna speciella stil är Lars Von Trier, i Cannes med sin skräckrulle Antichrist och Terry Gilliam med  "The Imaginarium of Dr Parnassus". Filmen med den problemfyllda inspelningen. Att Heath Ledger gick och dog när han spelat in ungefär hälften av filmen måste anses som en käpp i hjulet. Gilliam lyckades dock med konststycket att låta Jude Law, Colin Farrell och Johnny Depp ersätta Ledger. "Parnassus" visas den 22 maj, men är utom tävlan för den gyllene palmen.

Michael Haneke ställer upp med Das Weisse Band (The White Ribbon). Det vi kan räkna med är en välberättad historia i tysk skolmiljö i början på 1900-talet.

Ken Loach vann 2006 med "Frihetens pris" och kommer till Cannes med "Looking for Eric", om en brevbärare som får filosofiska råd av det gamla fotbollsproffset Eric Cantona (spelad av Eric Cantona så klart).

Det är faktiskt länge sedan festivalen visade upp ett sådant här startfält med nya filmer från etablerade auteurer. Variety kallar årets Cannes för "biggest heavyweight auteur smackdown in recent years".

Men det behöver inte betyda att det är bra filmer som kommer att visas. Festivalen 2005 hade ett liknande startfält med filmer från David Cronenberg, Jim Jarmusch och Michael Haneke. Men filmerna från bland annat Von Trier, Wim Wenders och Atom Egoyan ansågs som stora besvikelser.

| 12 maj 2009 17:15 |