Film

Skribent

Jakob Åsell

31 juli 2017 | 15:20

Franska skådespelerskan Jeanne Moreau är död

Moreau hittades död i sitt hem i Paris, hon blev 89 år gammal.
Den franska skådespelerskan Jeanne Moreau har avlidit, rapporterar flera franska medier. Hon blev ikoniskt för ett antal roller i flera franska nya vågen-filmer och har under sin långa karriär arbetat med regissörer som Wim Wenders, Orson Welles och Francois Truffaut.
 
Som en av Frankrikes stora skådespelerskor fick Jeanne Moreau ett internationellt genombrott med sin roll i Peter Brooks ”Moderato Cantabile”, (1960), för vilken hon belönades med pris som bästa kvinnliga skådespelare på filmfestivalen i Cannes.
 
Mest känd är hon kanske för sin roll i Francois Truffauts film ”Jules och Jim” men många minns även hennes roller i Louis Malles ”Hiss till galgen” (1958) eller Michelangelo Antonionis "Natten". Jeanne Moreau fick motta pris som bästa skådespelerska vid flera filmfestivaler, däribland Venedig och den franska motsvarigheten till Oscarsgalan, César.
 
Moreau hade utöver sitt skådespeleri en karriär som regissör, manusförfattare och sångerska och har bland annat sjungit med Frank Sinatra i Carnegie Hall. Jeanne Moreau hittades död i sitt hem i Paris, hon blev 89 år gammal. Dödsorsaken är ännu inte känd.
| 31 juli 2017 15:20 |