Skribent

Erik Dalström

23 maj 2014 | 21:01

Fotograf i Cannes - så funkar det

Den brittiska frilansfotografen Yves Salmon berättar om sina hektiska dagar under Cannes-festivalen.

Under Cannes Filmfestival samlas journalister och fotografer från världen över. Jag fick möjlighet att träffa Yves Salmon som är en frilansfotograf från Storbritannien. Hon fotograferar mestadels porträtt och är nu i Cannes för sjätte gången.

Vad är det som du dras till när det kommer till Cannes?

- Att fotografera riktiga talanger och skapa intressanta porträtt. Men även att möta nya människor. Det är ett väldigt bra sätt för mig att få tillgång till filmskapare., både regissörer samt skådespelare.

Vad skiljer Cannes gentemot någon annan filmfestival?

- Jag tror skillnaden är att alla andra filmfestivaler fokuserar mer på tittandet av film medan Cannes fokuserar mer på den större marknaden. Det är väldigt mycket marknadsföring, röda mattan och massa olika intervju för att sälja filmer. Det är mer utav en företagsfestival.

Hur går man tillväga för att få jobb?

Oftast så är fotografen knuten till en byrå som står för ackrediteringen. Sen kollar man på listan över alla filmer som visas här i Cannes i de olika tävlingssektionerna. Sen gör man ett besök hos publicisterna för att försöka boka en tid.

 Vad är det du gillar med ditt jobb?

- Jag tycker det är väldigt roligt att fotografera, främst okända filmskapare. Då får jag en naturligt introduktion till den personens filmskapande vilket är väldigt spännande. Sen får jag möta andra fotografer och journalister vilket också är roligt.

Vem skulle du helst av allt vilja fotografera?

- Vincent Cassel är på min lista, han skulle jag verkligen vilja fotografera. Jag skulle även vilja fotografera Viggo Mortensen och Helen Mirren igen. Vem annars? Det står stilla (skratt).

Är det någon som du har fotograferat som du ändrat uppfattning om efter plåtningen?

- Nej, faktiskt inte. Jag tycker det är viktigt att man inte har några förväntningar.  Utav min erfarenhet så har alla kommit hit till Cannes väldigt professionella och de vet att ett jobb måste göras. En del av jobbet är att marknadsföra filmen och den andra delen är att bli fotograferad. Så jag måste säga att alla som jag fotograferat de senaste åren har skött sig väldigt bra. Jag försöker även göra deras upplevelse så bra som möjligt och hoppas att de lämnar mig med ett leende på läpparna.

Har du haft några större minnesvärda ögonblick från Cannes filmfestival?

- På årets festival så har jag bland annat fotograferat America Ferrara vilket var väldigt roligt och intressant. Hon var underbar. För fyra år sedan fotograferade jag Helen Mirren och hennes man. Hon var fantastisk, jordnära och väldigt professionell. De älskade min bild och hela fotograferingen, vilket ledde till mitt dagliga samarbete med Screen International. Så det är garanterat ett av mina bästa ögonblick.

Berätta om en vanlig dag under Cannes filmfestival?

- Varje morgon kollar jag mina mejl och ser om jag fått några nya från publicisterna gällande tidpunkten för fotograferingen. Oftast läggs alla scheman under natten och ibland uppstår ändringar.  Sen beror det på om jag har ett möte inbokat. Det blir väldigt stressigt om jag har 3-5 fotograferingar på en dag, då måste man se till att man har tillräckligt med tid att ta sig till dom olika platserna.

- Om det är väldigt mycket jobb en dag så kanske jag går tillbaka till lägenheten vid lunch och för över alla bilderna på datorn, räcker tiden till så redigerar jag även några stycken. Annars sker all efterbearbetning av bilderna när jag kommer tillbaka till London. Vi brukar aldrig fotografera någon efter kl. 18 för då ska alltid alla stjärnorna vara klara för dagen. Men jag är givetvis inte klar för det, utan då finns det mer redigering att göra eller möjlighet till att träffa nya människor.

| 23 maj 2014 21:01 |