Serie

Skribent

Robin Andersson

9 april 2019 | 15:00

Premiär för "Fosse/Verdon" - En taktsäker biografi med en bekant refräng

Trots Sam Rockwell och Michelle Williams insatser känns storyn alltför bekant för att fånga intresset.
Sam Wesson har skrivit en biografi om paret som förändrade Hollywood under en stor del av 1900-talet. Nu gör FX en serie baserad på Sam Wessons “Fosse”. Vi har sett de första två avsnitten.

Bob Fosse var en dansare, danskoreograf och senare även filmregissör, som slog igenom i hollywood under 50-talet. Gwen Verdon växte upp som dansare och gav lektioner åt namn som Rita Hayworth och Marilyn Monroe. Även hon slog igenom under 50-talet med flertalet prisstatyetter. Under en Tonybelönad pjäs träffades de och inledde en karriär som skulle förändra underhållningsindustrin.

Ingen mindre än Sam Rockwell ger sig på rollen som en resolut Bob Fosse. När vi först träffar honom, är han gammal och svag, men snabbt hoppar vi tillbaka i tiden och får se hur allting började. Historien om Fosse visas upp som ett klassiskt fall av ett geni som faller för kvinnors lockelse. Trots sina framgångar tillsammans med frun Gwen Verdon får vi se hur konkurrensen inom showbusiness kan få vilket par som helst att brista.
 
 
Michelle Williams spelar Gwen Verdon exemplariskt, och visar både den kaxiga, tuffa tjejen som vet vad hon vill ha, men även den svikna, förstörda hustrun som gång på gång blir åsidosatt av sin man.

Och det är här serien glänser. Skådespelarinsatserna av nyligen Oscarsbelönade Sam Rockwell och den evigt Oscarsnominerade Michelle Williams är fläckfria. Deras kemi när de spelar ett ungt kärlekspar är en fröjd att se, och när de visar upp den bittra sidan av förhållandet ju längre tiden går, rycks man ännu djupare in i storyn. Att båda demonstrerar både sin förmåga att dansa och sjunga, visar bara extra tydligt hur skickliga de är som skådespelare. Men det är även här serien visar sina begränsningar.

Ser man förbi det fina skådespeleriet, så finns ingenting som sticker ut. Egentligen är storyn lik många andra biografier om män som sakta faller från den glamourösa toppen ner i ett hav av alkohol och sexlust. Och den andra sidan, hustrun som tvingas stå ut med mannens instabilitet, känns också som något vi har sett många gånger förut.

"Fosse/Verdon" är en välgjord inblick i paret som förändrade underhållningsvärlden under 1900-talet, men så vitt jag kan se faller underhållningen platt under handlingens trötta och bekanta troper.
 
 
Miniserien har premiär imorgon 10 april på HBO Nordic.
| 9 april 2019 15:00 |