Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

6 maj 2017 | 23:00

Förvirrad över russebussarna i "Skam"? Ny serie lär oss allt

"RUSS2017" följer förberedelserna med studentfirandet och russebussarna i Oslo - så att den dumme svensken ska förstå "Skam".
Har du som tittar på "Skam" kliat dig lite undrande i huvudet över det här med russebuss? Som följd av seriens enorma popularitet har en ungdomlig dokumentärserie med korta avsnitt släppts på Viafree där vi får följa tre olika gäng som tar russetiden på blodigaste allvar.
 
Precis som det framstår i "Skam" handlar det om att ha den häftigaste bussen i studenttiderna och att synas och höras mest på alla fester. Serien "RUSS2017" följer årets studenter under förberedelserna. Vi har tjejgänget Tucker's, den kristna bussen Krussen och killgänget från Nordstrand, som har förberett sin buss sedan mellanstadiet och lagt ner fyra miljoner norska kroner på projektet.
 
- Bussen började som ett projekt redan i mellanstadiet och med tiden har projektet blivit större och större. Vi har lagt ner extremt mycket tid, pengar och energi och stött på en hel del utmaningar och konflikter under resans gång. Men i slutändan har allt blivit bra och nu är vi i mål, säger busschefen Philip Wennersten.
 
I det fösta avsnittet av sex, som hade premiär på Viafree 5 maj, har Trucker's problem med sommardäcken i den oväntade aprilsnön, Nordstrand-killarna har olagliga delar på bussen och Krussen reflekterar över fördomarna som finns mot kristna studenter. Ett nytt avsnitt släpps varje fredag,
| 6 maj 2017 23:00 |