Film

Skribent

Mats Karlsson

17 juni 2010 | 13:57

Första officiella bilden på smurfarna

Här är den första bilden från filmatiseringen av Peyos "The Smurfs" vars äventyr utspelar sig i New York.

Smurfarna skapades 1958 av belgiska serietecknaren Pierre Culliford, mer känd som Peyo. Smurfarna började som bikaraktärer till en annan av hans serier, "Johan och Pellevin", men 1959 fick Smurfarna en egen tidning.

Smurfarna handlar om etthundra små blåa tomteliknande varelser, de flesta identiskt lika och endast "tre äpplen höga". De lever i en by i det fjärran Glömda Landet och har ett säreget språk som påminner om vårt eget, men där substantiv, verb och adjektiv ersätts med ord som "smurf", "smurfa" och "smurfig" enligt en avancerad grammatik som endast smurferna själva förstår.

De älskar hallonsaft och sarsaparill, och deras arbete består främst i att bygga på en bro som aldrig blir klar. Den enda människan som bor i det Glömda Landet är alkemisten Gargamel. Denne och hans katt Azrael är smurfarnas värsta antagonister.

Den officiella handlingen i filmversionen lyder så här: Den elaka trollkarlen Gargamel jagar de små smurfarna ut ur deras by och från deras magiska värld och hamnar i vår värld - mitt i Central Park i New York. Endast tre äpplen höga och fast i New York måste smurfarna hitta en väg tillbaka till deras by innan Gargamel hittar dem.

Filmen regisseras av Raja Gosnell ("Chihuahuan från Beverly Hills") och kommer att släppas i 3D på biograferna hösten 2011.

Här nedan är den första officiella bilden från filmen. Klicka på bilden för att se den i full storlek.

| 17 juni 2010 13:57 |