Skribent

Patrik Jonsson

22 augusti 2013 | 21:01

Förhoppningsvis mycket skratt i höst

Nu är vi ännu en vecka in i augusti och endast nio dagar återstår till det att september knackar på. Hösten är på väg, vare sig vi vill det eller inte.

Hösten innebär självklart en massa nya serier också och denna vecka tänkte jag att vi skulle ta oss en titt på vad som komma skall. Oftast så här års brukar jag vara rätt taggad och peppad inför en ny höstsäsong men i år känner jag mig faktiskt ganska lugn eller rentav oinspirerad. Dels för att det egentligen inte är mycket som tilltalar just mig, men också för att jag har börjat blivit van vid att de markbundna kanalerna har en tendens att göra mig besviken. Mycket känns så oerhört tråkigt, safe och been there done that nuförtiden.

Det var annat på den tiden då serier som "Lost", "24", "Prison Break" och "Heroes" rullade på just de markbundna kanalerna, renodlade följetångsserier som då det begav sig bröt ny mark. De senaste åren har mest skakiga och rentav usla härmapor med starka proceduraltendenser fyllt tablåerna och det ser dessvärre ungefär lika tafatt ut denna höst.

Visst finns det undantag, självklart, allt är inte ett enda jämmer och så har vi ju kabelkanalerna så klart. Grejen är dock den att just denna höst ekar det ganska tomt på nya serier vad det gäller kabel. Jag gläds dock givetvis åt alla kära återseenden, men vad det gäller debutanter är de lätträknade. Ja, så även detta påverkar självfallet min "lagomt" negativa inställning till hösten 2013:s premiärer. Nåväl, även ifall det är något svårare för mig att i år plocka fram de intressanta serierna ska jag ändå göra ett rättvist försök, för visst finns det ett par ljusglimtar och denna gång är det, helt otroligt nog, ett gäng med komediserier som tar täten. Kanske lika bra det tänker ni, den där Putte låter så olidligt jäkla bitter nu så han behöver nog ett par goda skratt i höst. Ni har säkerligen helt rätt, jag får hoppas på det bästa.

Det kommer massor med nya komediserier i höst. Detta är inget ovanligt, vad som jag dock finner lite ovanligt är att jag ser fram emot fler än en av dem.

Först har vi NBC som drar igång "The Michael J. Fox Show" den 26:e september. Serien ska kretsa kring nyhetsankaret Mike Henry (Fox) som efter blivit diagnoserad med Parkinson tvingades ge upp sin karriär och fokusera mer på sin hälsa och familj. Nu, fem år senare, bestämmer han sig dock för att återigen ta upp sin karriär. Det är alltså ingen slump att serien heter just "The Michael J. Fox Show", seriens karaktär ÄR, mer eller mindre, Michael J. Fox. Här är det väl en förutsättning att man diggar Fox då så klart och det gör i alla fall jag, skarpt! Trailer.

Sedan har vi CBS som storsatsar på en comeback till TV-rutan för ingen mindre än Robin Willliams, ja och Sarah Michelle Gellar med för den delen. Serien heter "The Crazy Ones" och är en så kallad "workplace-comedy". Ja ni vet likt "The Office" och "Parks & Rec". Denna gången är arbetsplatsen en reklamfirma där far (Williams) och dotter (Gellar) jobbar tillsammans, men inte helt utan komplikationer förstås. Serien är skapad av en legend inom TV-branschen; David E. Kelley. Även "The Crazy Ones" har premiär den 26:e september. Ja Robin Williams räcker för att jag ska bli peppad, bring it on! Trailer.

Den komediserie som fick mest med positiva reaktioner efter förhandsvisningarna tillhör dock Fox. Ja och inte Fox som i Michael J. Fox utan TV-kanalen Fox, hänger ni med? Självklart gör ni det så jag fortsätter, serien heter "Brooklyn Nine-Nine" och även den här är en så kallad "workplace-comedy" och i denna befinner vi oss på en polisstation i New York. Inte varje säsong vi får oss en workplace-comedy där arbetsplatsen är en polisstation i New York, sådana brukar tillhöra en annan genre av serier, ja så jag gillar detta skarpt. I rollerna finns bland annat Terry Crews, Andy Samberg och underbare, fantastiske och genuint genomhärlige Andre Braugher som polisstationens nytillsatte distriktschef. Denna tror jag kan bli en riktig hit! Premiär blir det den 17:e september, ringa in för bövelen! Trailer.

En kabelkomedi ska vi också ha och varför inte ta kabelkanalernas kabelkanal då vi ändå håller på? Sagt och gjort. HBO:s "Hello Ladies" är definitivt också något att se fram emot då serien är skapad av Ricky Gervais:s parhäst Stephen Merchant och den har dessutom honom i självaste huvudrollen! I serien spelar Merchant en väldigt tafatt och udda figur som inte är den bäste i världen att hantera kvinnor, förhållanden, ja kärlek överhuvudtaget. HBO och Stephen Merchant? Ja detta kan bli hysteriskt roligt! Ringa in den 29:e september för då är det dags. Teaser.

Sist ut har vi återigen NBC och serien heter "Sean Saves the World" vilken har Sean Hayes ("Will & Grace") i titelrollen. I serien spelar Hayes en frånskild gayfarsa som har en alldeles strålande, dock krävande, karriär. Plötsigt flyttar hans 14-åriga dotter in på full tid och hans liv, karriär och vanor vänds plötligt upp och ner. Sean Hayes kan vara riktigt rolig och jag hoppas verkligen att han hittat tillbaka till mästartakterna i denna. Risken finns ju dock här att det blir för skrikigt med ungar, familjeliv och amerikansk tillrättalagdhet, jag hoppas dock på det bästa, det vill säga att Hayes får leva om lite som han vill! Den 3:e oktober drar cirkusen igång! Trailer.

Övriga komediserier som har premiär i höst; "Lucky 7", "Trophy Wife", "Enlisted", "Mom", "Super Fun Night", "Welcome to the Family", "The Goldbergs", "Back in the Game", "We Are Men", "The Millers" och "Dads".

Ifall jag hinner ska jag plocka fram några smått intressanta serier på dramasidan i en artikel innan premiärerna senare i september också, de lär dock dessvärre bli lätträknade. Den som lever får se, tack för att ni ville läsa, bug och bock.

| 22 augusti 2013 21:01 |