Spel

Skribent

Anders Eklöf

10 juni 2024 | 22:00

Förhandstitt: "Star Wars Outlaws" kan bli det bästa Star Wars-spelet genom tiderna

MovieZines spelredaktör har fått en förhandstitt på det kommande "Star Wars Outlaws", som ser oehört lovande ut.
Den 30 augusti släpps spelet "Star Wars Outlaws" till Playstation 5, Xbox Series X/S och PC.
 
Här möter vi den laglösa Kay Vess, som samlar ihop ett gäng för att utföra ett av de största rånen i galaxens historia, i en tid mellan "Rymdimperiet slår tillbaka" och Jedins återkomst" då kriminella nätverk styr den undre världen.
 
MovieZine har fått en förhandstitt av det kommande Star Wars-spelet, där vi fått ta del av tre olika uppdrag – ett där Kay ska infiltrera ett High Republic-skepp för att förstöra viktig data, ett där hon måste infiltrera det kriminella nätverket Crimson Dawns territorium och ett där hon utforskar ett skeppsvrak.
 
1e29e40432950ea2cb944866d7c921bc swo ubifw reactor grapple nologo
 
Uppdraget där hon infiltrerar ett skepp visar på hur många val du har för att ta dig an ett problem. Du kan till exempel be din lilla ödlekompis Nyx distrahera en Stormtrooper, sno grejer eller förstöra en dörr. Du kan även be Nix att undersöka området, hämta föremål, distrahera fiender och till och med hjälpa till i strid. Efter massa pang-pang måste de fly från Tie-Fighters i sitt skepp, där rätt Star Wars-ljud och musik verkligen hörs.
 
Under actionsekvenserna får vi se att hennes laserpistol har flera olika moduler med olika funktioner, som att stänga av sköldar, skada droider eller sänka fiender med en träff. 
 
Det gör att det hela verkar en aning mer strategiskt, men jag kan tänka mig att det blir tjatigt att bara använda en blaster genom hela spelet. Förhoppningsvis får Kay även fler vapen under spelets gång.
 
 
Mellan ett av uppdragen får vi se Kay vandra runt i en stad, med tät atmosfär och stor detaljrikedom. Något som slår mig av det jag sett från "Star Wars Outlaws" är att det verkligen inte känns som ett spel med en öppen värld, då huvuduppdragen verkar väldigt fokuserade och väldesignade.
 
Det dyker dock upp en del strunt som jag inte tror att någon spelare längtar efter, som tråkiga pussel där man ska matcha olika symboler för att låsa upp en dörr eller liknande. Den här typen av "minispel" har vi sett i så många spel de senaste åren och de är aldrig roliga. Insomniac Games verkar till och med själva erkänna det, då det går att hoppa över liknande pussel i deras "Marvel's Spider-Man"-spel.
 
Uppdraget på vraket är även det väldigt snyggt, stämningsfullt och detaljrikt. En gullig detalj är hur ödlan Nyx hela tiden följer efter Kay och interagerar med miljöerna. Det blir dock lite väl mycket klättrande, vilket för tankarna till de tråkigare delarna i "Uncharted"-serien". 
 
1e29e40432950ea2cb944866d7c921bc swo ubifw outside wreck nologo
 
Sekvensen slutar med att vraket blir attackerat av plundrare och att Kay måste fly, samtidigt som det rasar ihop. Om inte något liknande händer typ sjuttioelva gånger och att det här uppdraget är unikt, kan "Star Wars Outlaws" bli riktigt bra.
 
Ett stort problem med spel som har en öppen värld är just upprepning, så jag hoppas verkligen på att Massive Entertainment bjuder på en hel del variation.
 
Det sista uppdraget jag får se utspelar sig på en snöplanet, där hon måste infiltrera ett kriminellt nätverks bas och sno ett föremål. Det hela påminner en hel del om de senaste årens "Tomb Raider"-spel, vilket verkligen inte är något dåligt.
 
"Star Wars Outlaws" har potential att bli ett riktigt bra, snyggt och spännande spel i en galax långt, långt borta. Förhoppningsvis erbjuder striderna mer än bara skjutande med en laserpistol och vi vet än så länge väldigt lite om den öppna världen och vilken typ av sidouppdrag den har ett erbjuda. Lyckas Massive Entertainment få till det, har vi nog en klassiker på gång.
 
Ska du spela "Star Wars Outlaws"?
| 10 juni 2024 22:00 |