Film

Skribent

Thomas Linnaeus

22 maj 2023 | 17:45

Jude Law tog fram bajsparfym för att spela kung - blev "sprejfest" på inspelningen

I “Firebrand” spelar Jude Law kungen Henrik VIII av England, som sägs ha luktat väldigt, väldigt äckligt.
Filmfestivalen i Cannes är fullt igång och en av filmerna som visas där är “Firebrand”. I filmen får vi se Jude Law som kungen Henrik VIII av England och skådisen tog sig till okonventionella metoder för att komma in i karaktären.
 
I en intervju med Variety berättar skådespelaren om hans research inför att spela kungen:
 
- Jag läste flera intressanta berättelser om honom. Man kunde känna lukten av Henrik tre rum bort. Hans ben ruttnade så illa. Han försökte dölja det med rosenolja. Jag trodde att det skulle ha en stor inverkan om jag luktade hemskt.
 
För att lukta så äckligt som möjligt tog Law kontakt med en parfymspecialist. Law spelar nämligen en äldre Henrik VIII, som är inne på sitt sjätte och sista äktenskap. Detta var med Katherine Parr, som i filmen spelas av skickliga Alicia Vikander.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Alicia Vikander som Katherine Parr i "Firebrand".
 
Parfymspecialsten som hjälpte Law att bli Henrik VIII är tydligen en expert på att ta fram alla möjliga dofter:
 
- Hon gör underbara dofter, men också fruktansvärda dofter. Hon kom på en specialparfym som var en blandning av blod, avföring och svett, fortsätter Law.
 
Till en början ska Law ha använt parfymen väldigt sparsamt, men därefter blev det en “sprejfest” på inspelningen. Förhoppningsvis led ingen framför, eller bakom kameran, allt för mycket.
| 22 maj 2023 17:45 |