KRÖNIKA

Skribent

Andreas Samuelson

29 oktober 2016 | 21:00

Finns det hopp för Michael Myers?

Det är snart 40 år sedan Michael Myers för första gången skrämde slag på oss i John Carpenters ”Halloween”. Nu är det dags för en till film i serien - nummer elva (!) - och frågan är hur man ska gå tillväga för att tillfredsställa fansen.
Året är 1978. Med en vitmålad Kapten Kirk-mask, Donald Pleasences tunga stämma, Jamie Lee Curtis lungor, ett egetkompositerat soundtrack och en ynka budget på knappt 300 000 dollar kokade John Carpenter ihop en liten indieskräckis vid namn ”Halloween”. Ingen väntade sig nog att ”Alla helgons blodiga natt” skulle bli den enorma kultfilm och skräckfenomen den praktiskt taget blev över natt.

38 år och tio filmer senare så har filmens stumma, maskerade mördare Michael Myers blivit en ikon inom skräckgenren. Även om Freddy och Jason tog över den mer kommersiella facklan så har Myers lyckats behålla sin skrämmande påverkan. Med undantag för Rob Zombies filmer så har Michael förblivit den kusligt lugna men målmedvetna psykopat han introducerades som. Endast motspelare, historier och miljöer har ändrats.

I ärlighetens namn är uppföljarna egentligen inte mycket att hänga i julgranen. Tvåan plockade modigt upp direkt där originalet slutade men var i övrigt en ”Fredagen den 13:e”-influerad rutinhistoria.

Den ökända trean ignorerade Myers helt medan del 4-6 försökte fortsätta och utveckla Myers berättelse utan något vidare resultat. Undantaget var när Myers favoritoffer Jamie Lee Curtis återvände till serien i ”Alla helgons blodiga natt - 20 år senare”.

Myers hade äntligen en värdig motståndare att stångas med igen (RIP Donald Pleasence) och ”Scream”-författaren Kevin Williamsons moderna input med glimten i ögat var välkommen. Men vid ”Halloween: Resurrection” tog man i för mycket med en webbsänd dokusåpa som skar sig med Myers mer traditonella skräcksaga. Rob Zombies ”Halloween”-filmer var något helt annat och hör till en annan liga.



Nu planeras en ny ”Halloween”-film. Vad det är har spekulerats fram och tillbaka. Senaste ryktena säger att det inte kommer vara en remake eller reboot, utan snarare en omstuvning av Myers historia. Andra rykten har pratat om att huvudpersonen är en vicesheriff som förekom i ”Alla helgons blodiga natt 2” och nu skulle arbeta som sheriff. I vilket fall är det klart att John Carpenter är ombord som exekutiv producent vilket självfallet är lovande även om rollen inte brukar innebära särskilt mycket.

Frågan är om Myers och hans skarpa kökskniv håller för mer speltid på vita duken?

Trots den ikon han är så har man oftare än inte blivit besviken på filmerna som utgett sig för att berätta om hans blodiga framfart. Det finns trots allt inte så mycket att berätta om en skruvad snubbe i vit mask som dödar tonåringar. Men å andra sidan fanns det ju något lockande med Michael och hans bakgrund.

Den omänskliga ondskan, de kalla ögonen som inte kände någon skuld, besattheten av systern (och i viss mån, resten av familjen). Om Myers ska återupplivas igen och inleda ännu en massaker skulle jag personligen gärna se en utveckling av den psykoanalys som Carpenter skrapade på i första filmen. Vad får en sådan sedan barnsben mindfucked individ att fortsätta ticka? Alla ensamma timmar, dagar, år, med resten av omvärlden emot en.



Myers måste få lov att vara en karaktär med personlig agenda och inte en profillös mordmaskin i Jason-facket. En lockande idé som tagits upp är att fortsätta där de två första slutade. ”The Conjuring” lyckades återskapa 1970-talets atmosfär så varför inte en ”Halloween” i samma stil. Skippa den tonårsinriktade trendmedvetenheten (som casting av kändisar som Busta Rhymes och Tyra Banks), skippa onödigt utstuderat våld och blod.

Om vi får en comeback av Myers i den form vi växte upp med och lärde oss att älska - och skrämmas av. Endast då har hans ädla rykte en chans att dö med värdighet och som den läskiga skräckfigur han förtjänar att bli ihågkommen om. Förhoppningsvis har Carpenter tillräckligt med makt för att se till att chansen inte slarvas bort. Återstår att se. Fram till dess spenderar jag gärna en nostalgisk Halloween med Jamie, Donald och Michael.
| 29 oktober 2016 21:00 |