Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

23 oktober 2018 | 20:00

Fincher ville inte ha Jonah Hill i "The Social Network"

"Jävlar, vad det känns tråkigt."
"The Social Network" är utan tvekan en av de senaste tio årens allra bästa filmer. David Fincher hittade verkligen rätt med allt från casting till berättande till ton och utseende, och resultatet är en film som går att se om hur många gånger som helst.
 
Just därför kan det vara lite kul att dyka ner i ett "what if"-scenario. Ingen mindre än Jonah Hill var nämligen påtänkt för rollen som Napster-svindlaren Sean Parker, och studion Sony ville verkligen ha honom, men David Fincher ville annorlunda. I en intervju på The Bill Simmons Podcast berättar Hill:
 
- David Fincher ville inte ha mig i "The Social Network". Det stod mellan mig och Justin Timberlake för den rollen. Självklart är Fincher kungen, men han ville inte ha mig. Studion ville ha mig tror jag, men sedan fick Justin Timberlake rollen och var helt fantastisk i den.
 
Hill erkänner också att just den här förlorade rollen är den som grämer honom mest än idag:
 
- "The Social Network" är den där som jag flera år senare känner; "Jävlar, vad tråkigt". Det är en film jag ser om och om igen. Du kan se den där  filmen när som helst.
 
 Tydligen fanns det även en tydlig hackordning som Hill var tvungen att förhålla sig till på den tiden, innan han slog igenom som "seriös" skådis i och med sin Oscarsnominering för "Moneyball" år 2011. Först erbjöds Shia LaBeouf rollen. Om han tackade nej fick Jesse Eisenberg frågan. Först därefter fick Jonah Hill och Paul Dano (från bland annat "There Will Be Blood") "slåss om smulorna".
 
Känner du till några andra roliga "what if"-scenarier i Hollywood?
| 23 oktober 2018 20:00 |